Predmet dug 20 centimetara
0

Doktori nakon operacije u tijelu pacijenta ostavili hvataljke

Klix.ba
Operacija slijepog crijeva je vjerovatno jedna od najbezazlenijih, ali ako vas operiše nestručan ljekar mogli biste doživjeti pravu noćnu moru.

Pacijent koji je operisan u Univerzitetskoj bolnici u Kentu, tačnije u jugoistočnoj Engleskoj, ima više nego opravdan razlog da bude kivan na tamošnje ljekare. Nakon operacije slijepog crjeva ljekari iz ove bolnice su u pacijentovom tijelu ostavili hiruršku hvataljku, zašili ranu i vjerovatno su mislili kako su obavili još jednu uspješnu operaciju.

Pacijentu su sedam dana kanon operacije otkrili da u sebi ima hvataljku dugu 20 centimetara. Iz bolnice u kojoj se ovo dogodilo saopćili su jučer da je pokrenuta istraga koja bi trebala rasvijetliti ovaj slučaj, prenose britanski mediji.

Julie Pearce, glavna sestra Univerzitetske bolnice East Kent Fondacije Trust, je rekla kako su ovo stvari koje se definitivno ne bi trebale događati i da se događaju veoma rijetko.

"U posljednje tri godine imali smo samo jedan takav slučaj, a svake godine radimo oko 90.000 hirurških zahvata", izjavila je Pearce.

Inače, standardna praksa je da se hirurški rekviziti broje prije i poslije svake operacije, kako bi se provjerilo da li neki od njih nedostaje.