Pati od rijetkog poremećaja
177

Djevojčica spava i po dva mjeseca

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Petnaestogodišnja djevojčica Stacey Comerford spava po nekoliko mjeseci. Ona pati od rijetkog poremećaja zbog kojeg će prespavati veći dio svog života.

Kleine Levin sindrom, poznat i kao sindrom uspavane ljepotice, je veoma rijedak i prema nekim podacima u svijetu postoji samo 1.000 osoba koje pate od njega.

"Nikada ne znamo kad će se to desiti. Jednom sam je našla kako spava na kuhinjskom podu. Tada je spavala dva mjeseca. Kada se probudila, nije bila ničega svjesna. Mislila je da je prošao samo jedan dan", kazala je njena majka Bernie.

Bernie, koja pored Stacey ima još petero djece, je kazala da, zbog čestih promjena raspoloženja svoje kćerke, nekada misli kako živi sa doktorom Jekyllom i gospodinom Hydeom. Kada Stacey ima jednu od svojih epizoda spavanja, budi se samo da ode do toaleta ili da nešto popije. Raspoloženje joj je u tim situacijama veoma promjenjivo i često se ponaša kao malo dijete. Ukoliko ne dobije ono što želi ima napade bijesa i počinje vrištati.

U početku su svi mislili da je Stacey samo jedna razmažena tinejdžerka sa velikim promjenama raspoloženja. Kada su je konačno odveli ljekaru, mislili su da možda ima tumor na mozgu. Nakon toga su je testirali na epilepsiju i narkolepsiju, piše The Mirror.

Stacey ima i problema sa školovanjem. Njena majka je čak bila optužena da svojoj kćerki ne dozvoljava da pohađa nastavu.

Zbog svog stanja, Stacey je do sada propustila nekoliko ispita, svoj rođendan, a prespavala je i raspust. Stacey sada troši velike doze lijeka koji se zove Modafinil, a koji joj pomaže da ostane budna.