Komšije uznemirene
0

Djevojčica se pretvarala da je mrtva pa je uočio Google Street View

Sarajevo-x.com
Snimke mrtvaca na mapi Google Street Viewova uznemirile su komšiluk u prigradskom naselju Middle Road u Worcesteru. Zabrinute komšije kontaktirale su Google, misleći da su nabasali na snimke ubistva.

Google Street View je "uočio" tijelo djevojčice, lica okrenutog ka betonu i cipela bačenih u odvod, nekoliko centimetara dalje. Na kraju se ispostavilo da se djevojčica samo šalila.

Desetogodišnja Azura Beebeejaun s drugaricom se igrala ispred svoje kuće i pomislila da bi bilo baš zabavno kada bi se pretvarala da je mrtva, objavili su britanski mediji.

"Nisam znala ništa o tome da me Google Street View snima. Pala sam dok sam se igrala sa drugaricom i mislila da bi bilo baš smiješno da glumim da sam mrtva", rekla je Azura. "Iznenađena sam što sam na internetu. Baš je smiješno i jedva čekam da o tome ispričam svojim drugovima i drugaricama u školi kada prođe raspust".

Majka djevojčice, Saira (43), rekla je da joj je smiješno što je snimak njene kćerke podigao toliku buku među komšilukom.

Fotografije su načinjene prošlog ljeta i objavljena na internetu u martu, kao dio pokušaja Google Street Viewa da fotografiše svaku ulicu u Britaniji koristeći auta sa panoramskim krovnim kamerama, koje im pružaju mogućnost fotografisanja ulice iz svih uglova, a korisnicima servisa omogućavaju da idu u virtualnu šetnju naseljem.

"Jasno mi je da je neko pomislio da mrtvo tijelo leži na ulici. Volio bih da je tako mirna sve vrijeme", rekao je djevojčicin otac. "Pretpostavio sam da je to moja kćerka jer se ona uvijek igra na cesti, ali nisam ni mogao zamisliti da će fotografija izazvati takvu uzbunu".

Glasnogovornik Googlea rekao je da kompanija nije odgovorna za sadržaj fotografija, ali je objasnio kako ih ljudi mogu ukloniti ako njima nisu zadovoljni.