Zanimljivosti
14

Deportovana "zelenooka djevojčica": Sharbat Gula prebačena u Afganistan

SRNA
Foto: EPA/National Geographic
Foto: EPA/National Geographic
Afganistanski predsjednik Ašraf Gani dočekao je danas Sharbat Gulu ili poznatu "zelenooku afganistansku djevojčicu" sa naslovne strane magazina "National Geographic" nakon što je deportovana iz Pakistana.

Pakistanski zvaničnici predali su Gulovu afganistanskim graničarima nakon što su je dopratili iz bolnice u Pešavaru gdje je bila na liječenju od hepatitisa C. Ona je uhapšena prošlog mjeseca prema optužbama da je u Pakistanu boravila sa lažnim ličnim dokumentima.

"Sa zadovoljstvom sam dočekao Sharbat Gulu i njenu porodicu nazad u Afganistanu. Njen život je inspiracija za sve. Ona predstavlja hrabre žene naše zemlje", rekao je Gani.

Afganistanski predsjednik i njegova supruga Rula Gali dočekali su Gulovu i njenu djecu u predsjedničkoj palati u Kabulu.

Gani je obećao da će Gulovoj (45) obezbijediti namješten stan kako bi u Afganistanu živjela "dostojanstveno i bezbjedno".

Ona je prošle sedmice za agenciju AFP izjavila da joj je "slomljeno srce" zbog povratka u Afganistan.

"Afganistan je moje rodno mjesto, ali Pakistan je moja otadžbina i uvijek sam je smatrala svojom zemljom. Odlučila sam da živim i umrem u Pakistanu, ali učinili su nešto najgore za mene. Nisam kriva što sam rođena u Afganistanu i nemam drugog izbora sem da se vratim", kazala je Gulova.

Gulova je 1984. godine bila među afganistanskim izbjeglicama kada je stekla međunarodnu slavu pošto ju je slikao fotograf Steve McCurry, a njena fotografija objavljena je na naslovnoj strani magazina.