Zanimljivosti
157

"Debele smo i predivne": #Fatkini je novi trend na Instagramu

Klix.ba
Foto: Instagram
(Foto: Instagram)
Internet zajednica i moć društvenih mreža kao što su Facebook, Twitter i Instagram moderni su primjeri mjesta na kojima jedna ideja može narasti do te mjere da postane svjetski fenomen. Jedan od takvih je svakako i novi trend koji se pojavio na Instagramu.

"Zašto bi slike sa plaže bile rezervisane isključivo za mršavice sa savršenim tijelima?" -vođene ovom mišlju, na stotine punijih žena iz svih dijelova svijeta na Instagram, uz hashtag #Fatkini postavlja svoje fotografije u kupaćim kostimima, ponosno pokazujući svoje tijelo i višak kilograma.

Zahvaljujući, između ostalog, i blogerici Gabi Gregg, koja sada posjeduje vlastitu liniju kupaćih kostima za punije žene, #Fatkini, #losehatenotweight i slični tagovi na društvenim mrežama oko sebe okupljaju mikro zajednicu žena širom svijeta koje ne pristaju na ustaljene definicije ljepote i žele bez kompleksa i ponosno pokazati svoja tijela.

"Društvene mreže ovim ženama dopuštaju da se izraze na način na koji žele i povežu sa drugim ljudima, istomišljenicima širom svijeta", kaže Marie Denee sa popularnog bloga Curvy Fashionista.

Mnoge punije žene koje postavljaju svoje fotografije sa plaže na Instagram, priznaju kako je ovo prvi put da u javnosti nose kupaći kostim, te da se radi o pokretu i zajednici koja će učiniti mnogo za žene koje se ne uklapaju u standardne definicije o tome kako bi žena "trebala izgledati".

"U trenutku kad se izjava 'Debela si!' pretvori u 'Debela si i prelijepa', to će biti znak da smo postigle ono što smo htjele", kaže jedna od njih, a sudeći prema stotinama pozitivnih komentara i likeova podrške koji stižu sa svih strana planete, nisu daleko od ostvarenja svoje misije.