lifestyle
8

Ovako zaista izgledaju tijela žena: Pozirale gole u borbi protiv modnih ideala

Klix.ba
Studentska organizacija "Real Women, Real Bodies" (Stvarne žene, stvarna tijela) pri Univerziteta Wyoming uradila je seriju fotografija u kojoj istražuje i slavi ljepotu ženskog tijela, bez obzira na oblik i veličinu.

Žene i djevojke pozirale su gole, a studenti su potom pretvorili fotografije u crno-bijele i sive, te su se vidjele samo siluete. Studenti su pokrenuli ovu kampanju s ciljem da promovišu pozitivnu poruku o tijelu koja kaže da je svaka žena lijepa iznutra ali i s vana.

Također, ovo je način borbe protiv nerealnih fotografija koje su obrađene u fotoshopu a na kojima gledamo "savršena tijela" poznatih ženskih osoba. "Ideja je ohrabriti ženu. Realno ne upućuje na to da su neka tijela lažna. Za nas 'realno' je riječ ohrabrivanja. U većini magazina fotografije žena su promijenjene. Naše hrabre volonterke su skinule sve sa sebe kako bi pokazale da je bilo koji oblik tijela apsolutno lijep", navodi se u saopćenju grupe.

U projektu je učestvovalo 30 žena, od kojih se 11 potpuno skinulo.

"Želimo podstaći sve da se osjećaju ugodno u svojim tijelima", naglasili su studenti.

Organizacija "Real Women, Real Bodies" ne radi samo na osnaživanju žena, već promovira i ljude s posebnim potrebama, a radili su i seriju fotografija muškaraca koji su imali različite oblike tijela.