Sve veći praznik
57

Danas je Međunarodni dan kanabisa, evo zašto se obilježava 20. aprila

Piše: L. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Svi ljubitelji često ilegalne biljke marihuane danas slave njen dan, a legalna upotreba je iz godine u godinu sve zastupljenija u svijetu. Koristi se najviše za medicinske svrhe, ali se može konzumirati i bez nekog posebnog povoda i razloga.

Dan marihuane obilježava se svake godine 20. aprila, što predstavlja broj 420. Ljubitelji marihuane vole ovaj broj i često ga potpisuju pod fotografije ili tekstove koji imaju veze sa ovom biljkom, ali rijetko ko zna odakle ovaj broj dolazi.

Iako mnogi misle da se ovaj broj koristi zato što je to kod koji policajci izgovaraju kada preko radija prijavljuju nekoga ko konzumira ovu biljku, to nije istina. Postoje mnogi mitovi koji objašnjavaju sa čim ovaj broj ima veze, a najpopularniji je onaj da je malo društvo iz Kalifornije ranih sedamdesetih svaki dan u 4:20 sati pušilo ispred statue francuskog biologa Louisa Pasteura.

Još jedna od popularnih teorija jeste da u marihuani postoje 420 aktivne hemikalije, ali je utvrđeno da ova biljka sadrži više od 500 aktivnih sastojaka, ali ih samo 70 konkretno utječe na mozak osobe koja je konzumira.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

Kako god je nastao, sigurno je da se broj vrlo brzo počeo sve češće koristiti u ovom kontekstu, te je komercijalizovan onda kada su ga spojili sa datumom 20. april. Na ovaj dan se danas širom svijeta organizuju festivali, slavlja i okupljanja gdje se okupljaju ljubitelji marihuane.

I dok je nekima ovaj dan povod za slavlje, sreću i okupljanje, drugi ga vide kao odličnu priliku da šire svijest o benefitima marihuane, te da poboljšaju šanse sa njenu legalizaciju širom svijeta. Činjenica je da ovaj dan postaje sve veći praznik, a velike kompanije koje zarađuju na kanabisu ulažu sve napore kako bi on postao što popularniji.

Iako ljekari tvrde da bi marihuana mogla uzrokovati velike zdravstvene probleme, te pogoršavanje već postojećih bolesti, dokazano je da marihuana u bilo kojem obliku pomaže sa grčevima u mišićima, pomaže sa epileptičkim napadima te čak zaustavlja širenje ćelija raka u tijelu. Ona smanjuje anksioznost i usporava širenje Alzheimerove bolesti, te smanjuje bol kod bolesnika multiple skleroze. Također, zabilježeni su benefiti kod osoba koje pate od PTSP-a.