|

Da su Gandi, Lenjin, Mandela i Che Guevara bili hipsteri...

Da su Gandi, Lenjin, Mandela i Che Guevara bili hipsteri...
13
Klix.ba
13.12.2014. u 08:28
17
komentara
13

dijeljenja
1/9 Vladimir Lenjin
2/9 John F. Kennedy
3/9 Nelson Mandela
4/9 Margaret Thatcher
5/9 Winston Churchill
6/9 Mahatma Gandhi
7/9 Che Guevara
8/9 Abraham Lincoln
9/9 Mao Zedong
Serija radova pod nazivom "Hipstory" prikazuje neke od najpoznatijih i najmoćnijih svjetskih vođa, stavivši ih u današnji kontekst i pretvorivši ih u hipstere.
"Y generacija je opsjednuta modom i konstantom potrebom za samoizražavanjem, kao i udaljavanjem od velikih ideologija. Hipstory zapravio želi velike vođe smjestiti u drugačije mjesto i kulturu - našu", kaže Amit Shimoni, autor ove serije.

On dodaje kako ovi radovi za cilj nemaju da kritikuju društvo niti određene pojedince ili pripadnike nekih skupina, već da nas natjeraju da malo promislimo o sebi, te da se zabavimo.

Hipsterska subkultura često kombinuje dijelove punka, hippie pokreta, pa čak i grungea. Hipsteri svojim načinom oblačenja i ponašanja nužno nastoje pokazati da su drugačiji i da se ne uklapaju u "normalne", uobičajene i tradicionalne patterne društva, svim silama nastojeći odbaciti sve što je obično i "mainstream".

Muzika i filmovi su hipsterima izuzetno bitni u životu - slušaju indie rock i gledaju nezavisne filmove - uglavnom sve ono za šta "nikad niste čuli", te svoju društvenu "osvještenost" i određeni bunt često izražavaju second hand odjećom, kombinujući naizgled nespojive boje i stilove.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...