{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vesela "djeca cvijeća": Kako su se djevojke odijevale krajem šezdesetih

Klix.ba
29.1.2015. u 19:54
155
54
Vesela "djeca cvijeća": Kako su se djevojke odijevale krajem šezdesetih
155
Šezdesete godine prošlog stoljeća ostat će upamćene po "djeci cvijeća", hippie generaciji koja je bila posvećena idealima slobode, mira i ljubavi.
Ovaj omladinski pokret je nastao u SAD-u šezdesetih godina prošlog stoljeća, u znak pobune protiv američkog potrošačkog društva i u cilju stvaranja novog društva zasnovanog na miru i ljubavi. Hipici su njegovanjem određenog muzičkog ukusa, načina oblačenja i stava o seksualnosti i ratu propovijedali ne samo političku, već i unutrašnju revoluciju svakog pojedinca.

Kad se radilo o stilu i načinu odijevanja, hipici su preferirali individualnost naspram masovne produkcije: muškarci su nosili dugu kosu, žene malo ili nimalo šminke, a ni grudnjaci nisu bili baš popularni. Nosile su se šarene marame i torbe, duge haljine i suknje, traperice, lagane bluze te dosta neobičnog nakita, kao i ukrasa za kosu.

Fotografije koje možete pogledati nastale su 1969. godine, kada se hippie generacija "upristojila" - i dalje su bili prepoznatljivi hipici, ali možda ne tako "ludi" kao ranije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: