Zaljubljenik u tehniku
0

FOTO / Čovjek koji u svom domu "krije" 1.200 radio-uređaja

Sarajevo-x.com
U vrijeme kada se i stariji ljudi odlučuju za modernu tehnologiju teško je i zamisliti da postoji neko ko sluša radio na uređaju koji je star i skoro stoljeće, no upravo kolekcionar Gerry Wells je jedan od njih. Osamdesetogodišnjak iz velike Britanije toliko voli radio da je svaki kutak svog doma ispunio tim uređajima.

Wells u svom domu brižno čuva 1.200 radio-uređaja i njegova kuća zapravo izgleda kao muzej. Tvrdi da posjeduje radio iz 1895. godine, ali nabavlja i novije uređaje, pa je tako nedavno kupio novi, moderni radio prijemnik, kojeg je smjestio u kupatilo.

Britanac se za električne uređaje počeo zanimati još u ranom djetinjstvu.

"Mislim da su me električni uređaji počeli zanimati čim sam prohodao. Kao dijete nisam se želio igrati igračkama, zanimljivije su mi bile sijalice. Dok je majka bila trudna sa mnom 1929. godine u našu kuću je stigla struja i ona je bila oduševljena time. Zanimljive su joj bile sijalice i sve te stvari koje nije ranije vidjela i mislim da je dio toga prenijela na mene", kazao je kolekcionar, koji se između ostalog bavi popravljanjem električnih uređaja, prenosi "Daily Mail".

S obzirom da je želio sačuvati sve stare uređaje od propadanje Wells je 1974. godine u svom domu napravio muzej gdje je smjesto stare radio i TV-prijemnike, te brojne druge uređaje. A, kada je njegova kuća postala premala za sve te sprave, napravio je dodatnu barakicu.

Ipak, svi oni koji žele posjetiti muzej moraju se najaviti, jer on zbog starosti i bolesti nije u mogućnosti da svakodnevno znatiželjnicima pokazuje svoje "ljubimce".