Oboren rekord
4

Centru koji prati kretanje Djeda Mraza se javilo 111.000 djece

Klix.ba
Volonteri američke zračne baze koji "prate" kretanje Djeda Mraza širom svijeta primili su ovih dana najveći broj poziva djece otkad postoji projekt. Stotine volontera u zračnoj bazi Peterson u Coloradu u sjedištu Norada, razgovaralo je sa djecom i slušalo njihove želje za praznike.

Norad – Zapovjedništvo za odbranu sjevernoameričkog zračnog prostora, prati kretanje Djeda Mraza svake godine.

Djeca su željela znati koliko godina ima Djed Mraz koji putuje svijetom te kada će njihovi pokloni stići. Ove godine Norad je primio 111.000 poziva, što je najveći broj do sada.

"Ja sam iz Newtowna, gdje se desio masakr. Postoji li mogućnost da Djed Mraz donese dodatne paketiće kako bih ih podijelio porodicama koje su izgubile djecu?", pitao je dječak volonterku Saru Berghoff, koja ima 13 godina.

Drugu djecu je zanimalo koliko jelena ima Djed Mraz te da li ostavlja poklone za pse.

Volonterima je naglašeno da kažu djeci kako poklone neće dobiti sve dok ne zaspe.

Organizacija je primila pozive iz 220 zemalja svijeta, a prva dama Sjedinjenih Američkih Država Michelle Obama također je pomagala odgovarajući na pozive.

Inače, ova organizacije je nastala iz jedne greške u reklami. Kada je 1955. godine jedna prodavnica pozvala djecu putem reklame u novinama da nazovu Djeda Mraza za Božić, novine su objavile pogrešan broj telefona, broj zračne baze u blizini koje je prodavnica bila smještena. Oficiri Norada su se šalili sa djecom i slušali njihove želje, da bi nakon toga pokrenuli organizaciju u kojoj svake godine radi stotine volontera.

Postove Norada prati 1,2 miliona fanova na Facebook profilu te 104.000 na Twitteru.