Klixova novogodišnja bajka
0

EKSKLUZIVNO / Djeda Mraz nahranio jelene, spreman je za podjelu paketića

Razgovarao: A. Panjeta
Foto: Almir Panjeta/Klix.ba (Foto: A. P./Klix.ba)
"Jelene redovno hranim, pazim i mazim, pošto bez jelena nema ni podjele paketića." (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Nova godina samo što nije stigla i najpoznatiji djedica na svijetu obavlja posljednje pripreme pred polijetanje svojim saonicama koje vuku njegovi vjerni jeleni kako bi djeci svijeta podijelio paketiće.

Posjetili smo Djeda Mraza i nakratko ga prekinuli u hranjenju jelena koji će ga za novogodišnju noć ponijeti na put oko svijeta. Trebat će im dosta energije, pa ih Djed Mraz posljednjih nekoliko dana pred polijetanje pojačano hrani. Kaže da jedu sve, od sijena, preko slatkiša pa do hljeba. To što se snijeg otopio ga, kaže, ne brine, jer je siguran da će ga narednih dana biti. Iako je u strahovitoj gužvi, pristao nam je odgovoriti na nekoliko pitanja.

Kako se spremate za ovogodišnju podjelu paketića?

Pripreme su već odavno u toku. Radim na kondiciji, trčim, uz malo jutarnjeg aerobika na svježem zraku, jer moram biti spreman da svoj djeci podijelim paketiće kada dođe vrijeme za to. Njihovi osmijesi i radost su mi najveća nagrada i nikad ih ne bih iznevjerio.

Da li su i jeleni spremni?

Evo, jelene upravo hranim, redovno ih pazim i mazim, pošto bez jelena nema ni podjele paketića. Moji jeleni svugdje stignu brzo i zato o njima uvijek moram voditi računa. Nikad me nisu iznevjerili i jedva čekam da se s njima vinem u nebo kada dođe vrijeme za podjelu paketića.

Otkrijte nam tajnu: Kako svake godine uspijete doći do svakog djeteta

Tu tajnu još nikome nikada nisam otkrio. A i dalje je ne namjeravam otkriti.

Kako teku pripreme za podjelu paketića?

Pripreme teku odlično! Moji vilenjaci su kao i svake godine, veoma vrijedni, prave i pakuju poklone punom parom te će sva djeca dobiti svoje poklone na vrijeme. Uvijek rado posjećujem Sarajevo, pogotovo u vrijeme Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketa. Djeca i ja se slikamo, družimo i skupa uživamo u prazničnoj atmosferi.

Da li je recesija utjecala i na Vas? Hoćete li smanjivati paketiće?

Kakav bih ja Djeda Mraz bio kada bih smanjio paketiće za djecu? O tome nema govora! Djeca će dobiti ono što žele, zato što su bila dobra. Samo se zločesta djeca trebaju zabrinuti da bi paketići mogli biti smanjeni. Jedino na što je recesija utjecala jeste da sam, zbog visokih računa za plin, odlučio da u svoju kućicu na Sjevernom polu uvedem grijanje na obnovljivi izvor energije – pelet. U kući je toplo, računi su manji, a uz to je grijanje i ekološko!

Svake godine dobijate hiljade pisama. Šta je to što djeca danas traže i očekuju u paketićima?

Djeca svake godine traže nešto novo i zanimljivo od igračaka, knjiga i drugih zabavnih sadržaja, ali me raduje što sve češće, pored poklona, traže da njihovi roditelji, braća i sestre, bake i dede, budu dobrog zdravlja. Ja, kao Djed Mraz, sam tu da im ispunim sve te krasne želje!

Šta će dobiti oni koji su tokom godine možda bili zločesti?

Eh, oni koji su tokom godine bili zločesti se moraju dobro zabrinuti, jer neće dobiti poklone kao sva druga djeca. Nadam se da ove godine neće biti zločeste djece u Sarajevu i BiH, jer ja volim dijeliti poklone onima koji su bili dobri tokom čitave godine.

Kako gledate na konkurencuju u vidu zgodnih Djeda Mrazica, kojih je svake godine sve više?

Ne posmatram ih kao konkurenciju. Drago mi je što ih ima sve više i uvijek se rado družim sa Djeda Mrazicama. Neka me slobodno posjete u Coca-Cola kućici na Sarajevo Holiday Marketu! Tu sam svakog radnog dana od 16 do 20 sati i vikendom od 12 do 14 i od 16 do 20 sati, pa se možemo skupa družiti sa djecom.

Gdje ćete na odmor nakon što djeci podijelite paketiće?

Razmišljam o tome da se sa svojim jelenima zaputim negdje na olimpijske planine. Prvo malo na skijanje na Bjelašnicu i Jahorinu, a onda Igman, da se i jeleni malo istrče. Ipak su to idealne lokacije za zimski odmor u Sarajevu.

Vaša poruka djeci za Novu godinu?

Djeco, budite dobri, vrijedni, pametni, lijepi i zdravi.