Novi početak
23

Časopis "Playgirl" ponovo izlazi: Mi preuzimamo odavde

T. T.
Foto: Playgirl
Foto: Playgirl
Proslavljeni časopis iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća ponovo izlazi i bit će mjesto za moderne ženske poruke i vrijednosti.

Dok opstanak većine časopisa visi o koncu, pravi izuzetak je magazin Playgirl koji je ponovo oživio. Ponovo će biti kuća raznolikosti, pisaca i fotografa orijentiranih na život žena. Časopis će imati samo printano izdanje i to pod motom "Mi preuzimamo odavde".

U početku su samo kontrirali Playboyu, Maya Angelou kao odgovor na Normana Mailera, Margaret Atwood na Huntera S Thomposona, a na duplericama su bili muškarci (ne)odjeveni kao žene u Playboyu, prenosi The Guardian.

"Sve što su radili u Playboyu, oni su radili u Playgirl. Bilo je interesantno nekoliko godina, onda su ga prodali, pa još jednom, a onda su postali, rekla bih, gay pornografski magazin", izjavila je Skye Parrot, glavna urednica novog Playgirla.

Parrot kaže da je mnogo razmišljala o tome kako treba izgledati feministički časopis, šta treba postići, koje priče treba ispričati i kako.

"Svijet u kojem živimo stvorili su muškarci i sve se vrti oko muških vrijednosti. Želim stvoriti časopis koji će ponuditi drugačiji pogled - ženski" izjavila je Parrot.

Golišavim slikama će pristupati iz perspektive ranjivosti. "Za muškarce golotinja znači sex, za ženu to znači da si izložen. To je sasvim drugačija perspektiva", dodaje.

Časopis izlazi u vrijeme pandemije koronavirusa koja je otkrila ili naglasila razmjere nepravde i slom društva, ali u isto vrijeme desilo se da su s muškarcima na istom nivou, u vrijeme pandemije radili su od kuće dok su djeca trčala oko njih.

"Poenta nije u tome da se žene ponašaju kao muškarci, nego kako možemo ponuditi svijetu ženske principe", izjavila je Parrot.