Pokrenuo debatu
5

Britanac tvrdi da se veganstvo može posmatrati kao religija, traži sudsku zaštitu

Klix.ba
Jordi Casamitjana (Foto: Jaysee Costa)
Jordi Casamitjana (Foto: Jaysee Costa)
Britanac Jordi Casamitjana je vegan koji je pokrenuo pravnu debatu o tome može li se veganstvo posmatrati kao vjera, odnosno oblik filozofskog uvjerenja.

Jordi Casamitjana radio je u Ligi protiv okrutnih sportova, humanitarnoj organizaciji za zaštitu životinja, a tvrdi da je otkaz dobio nakon što je saznao da organizacija novac iz penzionog fonda ulaže u firme koje proizvode testiraju na životinjama. Dok Jordi tvrdi da je diskriminisan, iz ove organizacije kažu da su ga otpustili zbog nedoličnog ponašanja i nepoštivanja pravila firme.

"Neki ljudi jedu samo vegansku hranu jer brinu o svom zdravlju. Njih nije briga za okoliš ili životinje, ali mene jeste. Zato upotrebljavam pojam 'etičko veganstvo', vjerujem da veganstvo utječe na sve aspekte mog života", rekao je Jordi za BBC.

Pojašnjava da obični i etički vegani jedu istu hranu, ali da etički vegani također izbjegavaju bilo kakvo iskorištavanje životinja i ne koriste proizvode koji su testirani na životinjama.

O sporu koji je Jordi pokrenuo odlučivat će komisija za radničke sporove, a ukoliko utvrdi da Jordi ima pravnu osnovu za tužbu, slučaj će se preseliti na sud. U tom slučaju bi vegani imali osnovu za borbu protiv diskriminacije vegana na radnom mjestu.

"Važno je da zakon štiti vegane", poručio je Jordi.