Preletio više od 7.000 kilometara
1

Britanac izgubljenog goluba pronašao na Bahamima

Klix.ba
Golub Henry na Bahamima
Golub Henry na Bahamima
Golub Henry bio je učesnik 460 kilometara duge trke iz engleskog Leedsa do francuskog Lillea. Nakon što se nije pojavio u golubarnici, njegov vlasnik pomirio se sa gubitkom svog najdražeg ljubimca. Međutim, Henry se pojavio na Bahamima.

Vazdušna razdaljina između Leedsa i Bahama iznosi preko 7.242 kilometra. Toliko je Henry, najvjerovatnije, letio nakon što je odlučio napustiti zakazanu utrku do Francuske. Njegov vlasnik Fred Lock kaže kako mu je bilo teško kad je vidio da su se svi golubovi vratili osim njegovog.

Međutim, četiri sedmice kasnije, Henryja su pronašli na brodu na otoku Eleuthera na Bahamima. 59-godišnji Fred bio je presretan kad je dobio poziv od Britanke koja radi na otoku kad mu je saopštila kako je Henry na sigurnom mjestu i da uživa na Bahamima.

Kako je 16-mjesečni golub dospio tako daleko možda se nikad neće saznati. Ali, niko ne vjeruje da je Henry preletio Atlantski okean i bez problema stigao do Kariba.

Fred se nada brzom povratku svog ljubimca
Fred se nada brzom povratku svog ljubimca
"Vjerovatno se 'ukrcao' na brod i otišao tamo", kaže Fred te kroz smijeh dodaje kako je njegov golub pobjegao od ružnog engleskog vremena i otišao na sunčanje.

"Čuo sam kako su golubovi letjeli do Belgije, Njemačke ili Holandije, ali nikada ovoliku razdaljinu. Nevjerovatno", dodaje vlasnik golubarnice.

Henry će u narednih nekoliko sedmica ostati na Bahamima nakon čega će uslijediti njegov povrtaka kući.