Navukli bijes javnosti
84

Briše sve osim suza: Ovako je svjetski poznati brend iskoristio poraz Hrvatske i Maroka na SP-u

I. B.
Svjetski poznata kompanija razbjesnila je javnost (Foto: Instagram)
Svjetski poznata kompanija razbjesnila je javnost (Foto: Instagram)
Poraz Hrvatske i Maroka od protivničkih ekipa u polufinalu SP-a je teško pao i nogometašima i nihovim navijačima. Kao i obično, nizale su se brojne šale na njihov račun, međutim, jedan svjetski poznati brend iskoristio je situaciju u svrhe promocije. Njihov potez nije dočekan blagonaklono.

Utakmice za prolazak u finale Svjetskog prvenstva u Kataru odigrale su se ovoga utorka i srijede, a završile su neslavno za Hrvatsku koja je igrala protiv Argentine, te Maroko koji je igrao protiv Francuske.

Niti jedan od timova nije krio razočaranje i tugu što su izgubili mogućnost da postanu prvaci svijeta, a među onima koji se nisu poistovjetili s time, našla se i Nivea.

Svjetski beauty brend predstavio je novu kampanju za jedan od svojih proizvoda, tačnije micelarnu vodicu za skidanje šminke, a poraz Hrvatske i Maroka iskoristila je kako bi ispromovisala kvalitet onoga što nude.

Objava koja se odnosi na poraz Hrvatske, prikazuje navijačicu sa iscrtanom šahovnicom na licu, dok je prati slogan: "Briše sve osim suza". U gornjem lijevom uglu istaknuli su i rezultat utakmice.

Kompanija je odmah naišla na burne komentare javnosti, u kojima su isticali kako je ovo "sraman marketinški potez".

"Nadam se da je micelarna dovoljno jaka da vam 'skine' i tog vašeg marketing stručnjaka", samo je jedan od komentara.

No, zanimljivo, Nivea tu nije stala. Narednu objavu posvetila je Maroku, ovoga puta se "ogradivši" kako 100 posto "podržavaju najuspješniju afričku naciju".

Negativne reakcije na brend su se nastavile nizati i ispod ove objave. Mnogi su se pitali zašto nisu spomenute i druge ekipe, koje su se još ranije pozdravile s Katarom, dok su korisnici tražili da se Nivea "ugasi" i ističući da više ne planiraju koristiti njene proizvode.

Inače, vrijedi spomenuti i to da Maroko, sve do polufinala, nije primio niti jedan gol od nekog igrača rivalskih ekipa. Jedini primljen gol, u pobjedi protiv Kanade, bio je autogol. S druge strane, pohvale nisu prestajale stizati ni za Vatrene, naročito nakon što su nadigrali moćni Brazil, čiji je selektor odmah nakon utakmice podnio ostavku.

I Maroko i Hrvatska su već ostvarile sjajan uspjeh u Kataru, plasirajući se rame uz rame s drugim pobjedničkim, i znatno većim nacijama.

Ekipe su utakmicom jedna protiv druge otvorile svoje učešće na Mundijalu, završilo je bez pogodaka, a sada će se ponovo susresti u borbi za treće mjesto, koja će se odigrati sutra s početkom od 16:00 sati.