Zanimljivosti
57

Brazil: Žena s nikabom gitaristica heavy metal benda

Klix.ba
Brazilka Gisele Marie Rocha postala je prava senzacija u svojoj zemlji. Naime, iako se pokrila nikabom odlučila je da je to ne spriječi da bude gitaristica heavy metal benda.

Unuka njemačkih katolika odlučila se 2009. godine prihvatiti islam i pokriti se, čime je u svoj životopis dodala još jednu stavku koja je čini veoma posebnom ženom. Naime, ona je 42-godišnja brazilka njemačkih korijena i svira heavy metal.

Ova žena živi u brazilskom Sao Paulu gdje je sa svojom braćom pokrenula bend Spectrum.

"Kao osmogodišnjakinja počela sam svirati klasičnu muziku. Sa 11 godina sam kod rođaka prvi put čula heavy metal muziku. Slušali smo Black Sabbat i odmah sam se zaljubila. Nakon toga sam nastavila slušati AC/DC i Led Zeppelin. Zbog mog nikaba mogi me gledaju sa čuđenjem, međutim, uspjela sam se izboriti s predrasudama, tako da sam danas atrakcija u svojoj zemlji", kazala je Gisel.

Rocha smatra kako će svojim primjerom pomoći mnogim muslimankama da se izbore sa svakodnevnim predrasudama na koje nailaze.

"U svijetu koji je sa svih strana ispunjen nasiljem i ekstremizmom, nadam se da ću bar malo moći doprinijeti miru, tako što ću pokazati kako svi možemo razmišljati različito. Moj fokus je samo muzika. Igrom slučaja sam muslimanka. Dakle, mogla bih biti kršćanka, budistkinja ili čak agnostik i niko ne bi vidio ništa čudno u meni", zaključila je Gisele Marie Rocha.