{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bračni par Sadiković proslavlja 50 godina braka

F
26.8.2014. u 12:11
289
64
Bračni par Sadiković proslavlja 50 godina braka
289
Bračni par Sadiković proslavlja 50 godina braka
Foto: Fena
Decenije zajedničkog života, zajedništva u braku, moguće je provesti jedino ako partneri sve poslove i obaveze završavaju dogovorom, saradnjom, a inat i prkos su najveći protivnici harmonije u braku - tajna je i formula bračnog para iz Breze, Beće i Hate Sadiković, koji krajem augusta proslavljaju 50 godina braka.
Kada su se 1964. godine vjenčali u Prijepolju, jugozapadna Srbija, uskladili su svoje ideje i poglede na život, a u razgovoru za Agenciju Fena navode da bračni partneri uvijek moraju biti na raspolaganju jedan drugom, za razgovor, pomoć, dogovor te da jedan uvijek mora prešutjeti ako drugi u tom momentu ima napad ljutnje ili nemira.

"Održati ljubav i dugi brak moguće je postići samo tolerancijom, ako dođe do neke ljutnje ili svađe jedno mora prešutjeti, ja sam govorila mlađim ženama ''da mi je neko dao dukat zlatni kad njemu dođe momenat ljutnje i da mi kaže da mu odgovorim ja to ne bih uradila'', to je naša tajna, formula i uspjeh", kaže Hata Sadiković navodeći da su moderna vremena donijela i nove načine života, ali da ljudi trebaju slijediti prakse koje su provjerene i koje donose pozitivne i iskoristive rezultate.

Bećo i Hata su mišljenja da mlađe generacije u brak trebaju stupiti što mlađi te da moraju poštovati i voljeti svog bračnog druga, da se ne boje bračnih obaveza i zajedničkog života, a smatraju da je sa zapada nametnuta ideja nestupanja u brak i da je to pogrešno.

Braku, zakonski i društveno uređenoj zajednici, prije 50 godina se mnogo ozbiljnije pristupalo, a danas, kako navode za sitnicu dođe do razvoda braka.

Razlog tome je, smatraju, nevjernost.

"Sada vidim nevjernost, pod broj jedan, vidim alkoholizam, sve češće u granapima sretnem djevojke koje kupuju bočice alkohola, one male što su se nekada skupljale, to nije dobro i to ne vodi ničemu", kazala je Hata u razgovoru za Fenu.

Ona smatra da se partneri ne trebaju u velikoj mjeri žaliti jedan drugom, jer, navodi, to jednog dana može "dotužiti i prouzrokovati probleme".

Također, mišljenja je da se svi problemi, pogotovo kad su u pitanju oni s djecom trebaju rješavati u krugu porodice.

"Najvažnija stvar je da se problemi nikada ne smiju skrivati, bilo šta da se desi, pogotovo kad su djeca u pitanju. Ja sam imala kolegice koje su skrivale probleme ženske djece u pubertetu, to će jedno vrijeme biti tajna, a poslije će prerasti u problem", navela je Hata dodajući da je otkrivanje tajni iz kuće i određenih problema drugovima ili drugaricama također neprihvatljivo.

Bračni par iz Breze je siguran da novac i materijalna sredstva ne mogu donijeti i osigurati bračnu harmoniju te da su zajedničke ideje, bilo šta da je u pitanju, najbolji pokretači i motivatori.

"Mi smo na odmor išli kamp prikolicom, pismima smo se dopisivali sa Česima, Poljacima, Nijemcima i svake godine smo se nalazili i zajedno kampirali. Bilo nam je zaista lijepo. Djeca su se družila, učila jezike, to je sada teško vidjeti", navodi bračni par Sadiković.

Kada je u pitanju podjela poslova u braku, Hata kaže da bolje rezultate pokaže kad muž radi ''muške poslove'', a žena ''ženske''.

Smatra da to zavisi i od profila osobe, ali je sigurna da većina muškaraca ne voli prati suđe, peglati, kuhati.

"Ja sam mislila da ću biti bolja u njegovim očima ako ne insistiram da radi ono što ne voli, on je radio u gimnaziji, a ja sam u kući. Možda sam zato stekla veliko povjerenje kod njega i živim lijep život", akcentira Hata Sadiković.

Na kraju razgovora ponovo ističu da je decenije zajedničkog života moguće provesti jedino ako partneri sve poslove i obaveze završavaju dogovorom, a da je inat najveći protivnik harmonije u braku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: