{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bogati Kinezi unajmljuju dvojnike da idu u zatvor umjesto njih

S
28.8.2012. u 12:53
23
23
Bogati Kinezi unajmljuju dvojnike da idu u zatvor umjesto njih
23
Bogati Kinezi unajmljuju dvojnike da idu u zatvor umjesto njih
Foto: Ilustracija
Bogati i moćni Kinezi unajmljuju dvojnike da služe zatvorske kazne umjesto njih, pa čak i da nad dvojnikom bude izvršena smrtna kazna umjesto nad stvarnim zločincem! Kinezi su ovoj pojavi dali naziv "ding zui", što u prevodu znači "rezervni zločinac".
Umjesto da "gube vrijeme" iza rešetaka bogati Kinezi plaćaju dvojnike, koji za odgovarajući iznos preuzimaju njihovo mjesto.

Takva praksa je dio kineske kulture već vijekovima, a u centar javnosti ponovo je dospjela 2009. godine, kada se o tome progovorilo i na Internetu.

Poznat je slučaj direktora bolnice koji je izazvao saobraćajnu nesreću sa smrtnim posljedicama, a onda unajmio oca jednog od zaposlenih u svojoj bolnici kao dvojnika koji će u zatvoru boraviti umjesto njega.

Tzv. "rezerni zločinci" unajmljivani su (a tvrdi se da je to i danas slučaj) i za - smaknuća!?

Neki kineski carski službenici ovakvu praksu smatrali su čak i djelotvornom.

Rezonovalo se na sljedeći način: Stvarni zločinac je platio tržišnu cijenu za svoj zločin, dok je kazna za dvojnika uplašila druge kriminalce.

Slučaj Hu Bina, bogatog mladića koji je ubio pješaka dok se trkao ulicama, izazvao je buru u javnosti.

Objavljena je fotografija mladića i njegovih prijatelja kako puše i smiju se dok čekaju policiju. To je razbjesnilo javnost koja je optužila Hua da je na sudu umjesto njega na tri godine zatvora osuđen - njegov dvojnik.

Kinezi su upoređivali fotografije mladića na mjestu zločina i onoga koji se pojavio na sudu i zaključili da to nije ista osoba. Ipak, nikada nije dokazano da je Hu Bin unajmio dvojnika.

Blaga kazna od samo tri godine zatvora dovoljno govori o svemu, s obzirom na to da su drugi koji su sudjelovali u sličnim nesrećama bili osuđeni na smrt.

Gu Kailai, Kineskinja nedavno osuđena za ubistvo, kako prenose društvene mreže, također je unajmila dvojnicu. Gu je osuđena na smrt, ali je izvršenje kazne odgođeno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: