Neugodna iskustva
520

Bogate Ruskinje bijesne na Chanel: Ne možemo kupiti njihove stvari ni u drugim zemljama

D. J.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Bogate Ruskinje ogorčene su nakon što im je Chanel zabranio kupnju njihovih luksuznih proizvoda diljem svijeta.

Modna kuća povukla je posao iz Rusije u znak protesta protiv invazije Vladimira Putina na Ukrajinu, zajedno s mnogim drugim brendovima, ali ruske ljubiteljice mode nisu očekivale da će im biti zabranjeno kupovati u drugim zemljama.

Ruska dizajnerica interijera i influencerica Liza Litvin požalila se da joj je odbijena kupovina Chanel torbe u trgovačkom centru u Dubaiju.

"Otišla sam u butik Chanel u Mall of the Emirates", bijesno je objavila. "Nisu mi prodali torbu jer (pažnja!) Ja sam iz Rusije!!!"

"Tražili su moje podatke i dala sam im svoj ruski telefonski broj. Menadžer mi je zatim rekao da od danas prodaju Rusima samo ako potpišu sporazum da neće nositi svoje stvari u Rusiji."

Ruska influencerica nije jedina kojoj je zabranjeno kupovati omiljene luksuzne dodatke. Chanelovi francuski korporativni uredi potvrdili su novu politiku za koju kažu da im je nametnuta zbog sankcija EU-a i Švicarske na luksuzne predmete.

"Posljednja ograničenja sankcija Europske unije i Švicarske zabranjuju 'prodaju, direktnu ili neizravnu, luksuznih predmeta bilo kojoj fizičkoj, pravnoj ili tjelesnoj osobi u Ruskoj Federaciji ili za korištenje u Ruskoj Federaciji", stoji u priopćenju tvrtke.

Kupci su zamoljeni "da potvrde da se proizvodi koje kupe neće koristiti u Rusiji. Razumijemo da ove mjere, usmjerene na usklađenost sa zahtjevima zakona, mogu stvoriti određene neugodnosti za neke kupce. Trenutno radimo na poboljšanju postupka i ispričavamo se za sve nesporazume i neugodnosti."

I druge bogate Ruskinje su podijelile svoja iskustva o odbijanju u trgovini.

Pjevačica i voditeljica Anna Kalashnikova (37) osudila je brend nakon što joj je zabranjeno kupiti Chanel naušnice i torbu u Dubaiju.

Objasnila je kako joj je menadžer u trgovini rekao: “Znamo da ste ruska slavna osoba. Znamo da ćete ovo nositi u Rusiji, tako da vam ne možemo prodati artikle našeg brenda.”

"Sjetila sam se da Coco Chanel nije bila samo ljubavnica nacističkog časnika, već i agentica njemačke obavještajne službe.

Tako da me ova akcija njezinog brenda zaista tjera da se sjetim njezine biografije. Tako je nisko podržavati fašizam i rusofobiju”, kazala je Kalashnikova i najavila da će sada bojkotirati Chanel.

Influencerica Jana Rudkoskaja, supruga olimpijskog prvaka u umjetničkom klizanju Aleksandra Pljušenka, također je užasnuta.

"Ovo je šok za ženu koja kupuje Chanel i Chanel Haute Couture više od 20 godina i koja je sjedila na njihovim revijama u prvom redu", rekla je.

Tijekom godina potrošila je više od milijun eura na Chanel i smatra je da je zabrana "pomalo ponižavajuća".

Snezhana Georgieva, 46, supruga milijardera, vlasnika vinarije na Krimu, Artema Zueva, insinuirala je da su unatoč zabrani neki kupci uspjeli povući neke konce.

"Znamo za neke butike koji su još uvijek otvoreni kada ih nazove redoviti kupac", otkrila je.

Glasnogovornica moskovskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova optužila je Chanel da se pridružio "rusofobskoj kampanji 'ukidanja Rusije'" i također napomenula da je "tijekom Drugog svjetskog rata i sama Coco Chanel bila suradnica i agentica Trećeg Reicha".

"Kuća Chanel može se vratiti u normalu i, kao njezin tvorac, podržati nacizam. Ali sada će svi znati za to", kazala je Zakharova.