Zanimljivosti
3

Bogata djeca Teherana: Dizajnerske krpice, skupi satovi, alkohol, bijesna auta i privatni avioni

Klix.ba
(Foto: Instagram)
Instagram profil "<a href="http://instagram.com/richkidsoftehran">Rich Kids of Tehran</a>" (Bogata djeca Teherana) nastao je po modelu popularnog "<a href="http://instagram.com/richkidsofinstagram">Rich Kids Of Instagram</a>" (Bogata djeca Instagram), na kojem mladi iz Teherana postavljaju fotografije svog lagodnog života ispunjenog skupim autima, satovima, privatnim avionima, alkoholom i dizajnerskim krpicama.

Iako je ovaj profil na Instagramu otvoren tek 13. septembra, dosad je skupio skoro 90.000 followera.

"Rich Kids of Tehran" već šokira javnost u Iranu, budući da prikazuje mlade ljude kako uživaju u lagodnom životu i alkoholu, dok se žene pojavljuju u izazovnoj odjeći i bez tradicionalnog hidžaba. Iako zakon u Iranu od žena zahtijeva da u javnosti izlaze glave pokrivene maramom, kao i da se oblače primjereno, ova pravila ipak ne važe u privatnim uvjetima, gdje većina ovih fotografija i nastaje. Također, iako je konzumiranje alkohola u ovoj zemlji zabranjeno, mnogi članovi imućne klase to čine u privatnosti svojih domova, čime se hvale na Instagramu.

"Ovo su djeca vladajuće klase u zemlji, većina njih su nedodirljivi, niko im ne može ništa. I ako upadnu u neku nevolju, to brzo nestane, ništa im se ne može desiti", kazao je jedan IT stručnjak iz Teherana za London Times.

Instagram profil je privukao pažnju javnosti, pogotovo nakon slučaja od prošlog mjeseca, kada je sedmero mladih Iranaca dobilo uvjetnu zatvorsku kaznu i 91 udarac bičem jer su na internet postavili video u kojem plešu uz pjesmu "Happy" Pharrela Williamsa.

"Naravno, kao i sve drugo u Iranu, uvijek postoji način da dobijete ono što želite. I kao što su to razjasnili na svom Instagram profilu, iranski elitisti uopšte ne mare za pravila, jednostavno će ih kršiti i nastaviti biti ista ona razmažena djeca", napisao je egipatski analitičar Holly Dagres na stranici Al-Monitor.

A šta na sve to kažu "bogata djeca Teherana"?

"Volimo grad Teheran i nikako nam nije cilj da pravimo razlike između bogatih i siromašnih. Jednostavno samo želimo pokazati koliko je lijep Teheran, kao i njegovi stanovnici. Bliski istok u medijima uvijek ima negativnu pažnju i želimo pokazati kako Teheran nije takav. Ovaj profil nije političan i nemamo nikakve loše namjere. Nikad nismo mislili kako će dospjeti u medije širom svijeta. Neki ljudi sa profila čak i nisu iz Irana #richkidsoftehran #welovetehran", napisali su u jednom postu.

Ovaj, za mnoge šokantni profil je izazvao lavinu komentara i reakcija, a jedna od njih je i otvaranje Instagram profila "Poor Kids of Tehran" (Siromašna djeca Teherana), koji za cilj ima prikazati drugu stranu ovog grada i život stanovnika u siromaštvu. I iako iranska vlada odbija obezbijediti statističke podatke o siromaštvu, sudeći prema PBS-u, jedno istraživanje iz 2011. godine je pokazalo kako je polovina iranske populacije živi ispod linije siromaštva.