Najbrže u okeanu
7

VIDEO / Bivši matador snimio jednu od najopasnijih ajkula svijeta

Klix.ba
Zastrašujuće mako ajkule mogu plivati brzinom od 100 km/h, a zahvaljujući velikim crnim očima nijedan plijen im ne može umaći, što ih čini jednim od najsmrtonosnijih ubica u okeanu. Nekadašnji matador Gerardo del Villar ronio je sa ovim ajkulama bez zaštitnog kaveza i snimio nevjerovatne fotografije, piše Daily Mail.

Del Villar, koji se danas bavi fotografiranjem podvodnog svijeta, pokušao je svojim fotografijama spasiti ove ajkule od izlova na obalama Meksika.

Mako ajkule definitivno ne spadaju među najljepša bića na planeti i imaju reputaciju jednih od najsmrtonosnijih i najbržih ajkula u okeanu. Svojim naizgled beživotnim očima i zastrašujuće oštrim zubima one progone plijen brzinom od gotovo 100 km/h, a poznate su i po napadima na ljude koje napadaju čak i ako nisu provocirane.

Žive uglavnom u toplim vodama Atlantika – od Argentine do Meksičkog zaljeva i love u blizini površine. Nažalost, i pored nevjerovatnih lovačkih sposobnosti, ovim ajkulama prijeti istrebljenje zbog njihovog ukusnog mesa i peraja koja neke kulture koriste u medicinske svrhe.

Del Villar je pokušao dokazati da su ove najsmrtonosnije ajkule na svijetu prilično "neshvaćene“, zaronio je među njih bez zaštitnog kaveza i snimio nevjerovatne fotografije kako bi pokušao podići svijest o mogućem izlovu. Fotografisao je i bik ajkule, velike bijele, tigar i plave ajkule.