{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ajkula duga 4,2 metra ubila kupača na Novom Zelandu

27.2.2013. u 07:50
48
22
Ajkula duga 4,2 metra ubila kupača na Novom Zelandu
48
Ajkula duga 4,2 metra ubila kupača na Novom Zelandu
Ajkula duga oko 4,2 metra usmrtila je kupača na popularnoj plažu na Novom Zelandu. Policija je pokušala spasiti nesretnog muškarca ispaljujući hice iz pištolja na ogromnog predatora, javlja AP.
Napad ajkule se dogodio na plaži Muriwai u blizini Aucklanda, a nakon toga je zatvorena. Ovaj je napad bio jedan od dvanaest koji su se dogodili na Novom Zelandu u proteklih 180 godina.

Pio Mose, koji je pecao na plaži, rekao je da je vidio kupača koji se borio s ogromnom ajkulom. Plivao je prema stijenama, ali je bilo prekasno.

"Bilo je puno krvi. Tresao sam se i uspaničio", kazao je Mosse.

Policijski inspektor Shawn Rutene je rekao da je plivač stariji od 40 godina plivao oko 200 metara udaljen od obale kada ga je ajkula napala. Policija je potom gliserima stigla do ajkule i pucala na nju, ali je za kupača bilo prekasno.

"Okrenula se u vodi i nestala", rekao je Rutene, ali nije potvrdio da je policija sigurna da je ajkula mrtva. Tijelo nesretnog kupača je pronađeno, ali njegovo ime nije objavljeno jer porodica još nije obaviještena o njegovoj smrti.

U vrijeme napada je na plaži bilo oko 200 kupača. Policija je preventivno zatvorila i ostale plaže u blizini.

Još uvijek nije poznato koja je vrsta ajkule napala kupača, ali ekspert Clinton Duffy tvrdi da u ovim vodama žive bijele ajkule, ali i druge vrste koje mogu biti opasne po čovjeka.

Napadi ajkula na Novom Zelandu su rijetki. Od 1830-ih je u napadima ajkula smrtno stradalo 12 ljudi.

"Broj napada ajkula je ovdje mnogo manji negu u Australiji. Vjerovatno je to zbog broja kupača. Ajkule dolaze blizu obale kako bi se hranile i na svijet donijele podmladak, iako to nisu jedini razlozi za veći rizik od napada. U 99 posto slučajeva ajkule ignorišu ljude", izjavio je Duffy.

Prošle godine je u svijetu zabilježeno 80 napada ajkula na ljude, a sedam ljudi je smrtno stradalo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: