Zanimljivosti
8

VIDEO / Bez ruku i nogu preplivao Beringov moreuz

Klix.ba
Francuski plivač koji nema noge i ruke ipak je uspio preplivati Beringov moreuz, hladne vode koje razdvajaju Aljasku i Rusiju. To je uspio pomoću specijalnih proteza.

Philippe Croizon, čiji su udovi amputirani nakon nesreće koju je doživio 1994. godine kao dvadesetšestogodišnjak, uspješno je preplivao Beringov moreuz. Do ruskih voda je plivao sat i petnaest minuta u društvu prijatelja Arnauda Chasseryja. Ruske su mu vlasti ipak zabranile ulazak na njihovu teritoriju.

"Želim reći da smo nas dvojica povezali pet kontinenata uprkos protivljenju jedne zemlje. Uprkos tome, spojili smo Ameriku i Aziju. Arnaud mi je rekao da je ponosan na ono što smo uradili. Ja sam također ponosan.", rekao je Croizon.

Croizon je plivao pomoću specijalnih proteza, a uspješno je preplivao Engleski kanal, Crveno more i druge važne pomorske puteve koji razdvajaju kontinente. Plivanje Beringovim moreuzom je posljednja ekspedicija u nizu.

"Ništa nije nemoguće. Svi možemo uspjeti bez obzira šta nam se dogodilo. Nema razlike. Svi smo jednaki", dodao je Croizon.

On namjerava otputovati u London kako bi radio kao radijski i televizijski komentator tokom Paraolimpijskih igara.