Beringovo more: Kitovi beluge zarobljeni u ledu

S
SRNA
14.12.2011. u 16:12
0
5
Beringovo more: Kitovi beluge zarobljeni u ledu
0
Beringovo more: Kitovi beluge zarobljeni u ledu
Više od stotinu bijelih beluga, zaštićene vrste kitova, zarobljeno je u ledu u Beringovom moru, saopštile su danas ruske vlasti u oblasti Čukotka koje su pozvale vladu da pošalje ledolomca kako bi ih oslobodili.
"Grupa, u kojoj je više od 100 kitova, odsječena je od otvorenog mora i zarobljena u ledu u Beringovom moru, na oko 15 kilometara od sela Janrakjinot", navodi se na vebsajtu regionalnih vlasti.

U saopštenju se navodi da je guverner Čukotke Romana Kopin poslao pismo ruskom ministru saobraćaja Igoru Levitinu i ministru za vanredne situacije Sergeju Šojguu da razmotre mogućnost slanja ledolomca da spasi kitove.

Guverner se plaši da bi životinje mogle ostati bez hrane i da se led širi i smanjuje površinu vode gdje mogu da dišu.

"S obzirom na nedostatak hrane i brzo zamrzavanje vode, svim životinjama prijeti iscrpljenost i smrt", upozorio je guverner Čukotke.

Beluga kitovi spadaju u zaštićenu vrstu kitova koji žive na Arktiku. To je jedna od tri životinjske vrste - uz polarnog medvjeda i amurskog tigra - koje su dio specijalnog programa zaštite, koji je urađen na zahtjev ruskog premijera Vladimira Putina.

Često se dešava da kitovi budu zarobljeni u ledu, ali je neuobičajeno da bude tako veliki broj njih istovremeno.


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: