|

Belgijski arhitekt predstavio inovativne planove za rekonstrukciju Notre Damea

Belgijski arhitekt predstavio inovativne planove za rekonstrukciju Notre Damea
16
Klix.ba
7.5.2019. u 22:44
25
komentara
16

dijeljenja
Belgijski arhitekt predstavio inovativne planove za rekonstrukciju Notre Damea Foto: EPA-EFE
Višestruko nagrađivani arhitekt je otkrio svoje velike planove za rekonstrukciju u vatri oštećene katedrale Notre Dame koja bi nakon procesa obnove mogla funkcionirati na solarnu energiju.
Belgijanac Vincent Callebaut je nedavno predstavio svoje inovativne planove za obnovu poznate katedrale Notre Dame, koji bi ju pretvorili u modernu, ekološki prihvatljivu zgradu, javlja Daily Mail.

U okviru zapanjujućih planova arhitekte svoje mjesto je našla i ideja da ova crkva za svoj rad koristi solarnu energiju, proizvodeći više energije nego što troši. Callebaut je rekao da bi to moglo biti učinjeno kroz specijalno kristalno staklo na njenom zakrivljenom tornju, koje će upiti svjetlost i iskoristiti je za napajanje zgrade.

Projekt obnove Notre Damea Projekt obnove Notre Damea


On je dodao da bi se ostatak energije mogao ponovo distribuirati u obližnje zgrade i to potpuno besplatno.

Projekti su sada predati francuskoj vladi, koja je najavila da će objaviti konkurs na koji će se moći prijaviti svi pojedinci ili organizacije za rekonstrukciju katedrale. U jednom trenutku tokom devetosatnog pakla u kojem se našla katedrala Notre Dame, plamen je zaprijetio cijelom zdanju sve dok ga vatrogasci nisu stavili pod kontrolu.
Prijavi grešku


Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...