Medicinsko čudo
34

Beba kojoj je srce prestalo kucati 22 minute proslavila svoj prvi rođendan

Klix.ba
Foto: St George's Hospital
Foto: St George's Hospital
Prijevremeno rođenu beba Lacey Sherriff, čije je srce prestalo kucati čak 22 minute, ljekari su nazvali "čudom" pošto proslavlja svoj prvi rođendan, a imala je minimalne šanse da preživi, piše BBC.

Lacey Sherriff koja je težila 653 grama nakon rođenja i koja je rođena nakon samo 27 sedmica trudnoće, neposredno nakon rođenja preživjela je čak dva zastoja srca.

Njeni roditelji su se pripremili na najgori mogući scenarij, ali njihova kćerka ipak je preživela. Ljekari u klinici St George's u Londonu kazali su da će se Lacey pravilno razvijati i da bi trebala živjeti normalan život.

Inače, Lacey je rođena carskim rezom u klinici St. Peter, a nakon pet dana je prebačena u St. George zbog hitne operacije kojom je trebalo biti sanirano teško stanje crijeva - nekrotizujući enterokolitis.

Tokom operacije srce joj je prestalo raditi 12 minuta, ali su ljekari uspjeli stabilizirati stanje. Nakon toga joj se srce opet zaustavilo na dodatnih deset minuta.

Poslije operacije njeno stanje je usporeno napredovalo, ali su joj trebali daljnji operativni zahvati koji su trebali riješiti probleme s njenom stomom ugrađenom u stomak tokom prve operacije.

Lacey je konačno otpuštena prošli mjesec nakon 111 dana provedenih u bolnici i za to vrijeme je proslavila svoj prvi rođendan.