Najstarije sestre na svijetu
0

"Bavljenje sportom i smijeh su tajna dugog života"

Sarajevo-x.com
Raymonde i Lucienne Wattelade  (Foto: AFP)
Raymonde i Lucienne Wattelade (Foto: AFP)
Najstarije blizankinje na svijetu, Francuskinje Raymonde i Lucienne Wattelade, u četvrtak su napunile 98 godina. Kako kažu, tajna njihove dugovječnosti jeste istinsko uživanje u životu i bavljenje sportom.

Sestre Wattelade su i zvanično upisane u Guinnessovu knjiigu rekorda kao najstarije bliznakinje na svijetu. Ističu kako svoju dugovječnost duguju zdravom životu i konstantnom bavljenju sportom.

Naime, sestre su se 1930-ih godina bavile gimnastikom, a zatim su pohađale i kurs plesa. Obje su se udavale dva puta, dobile četvero djece, sedam unuka i 13 praunuka.

Trudile su se da uživaju u svakom danu života. Raymonde je radila u Komisiji za nuklearnu energiju, dok je Lucienne cijeli život bila domaćica. Danas sestre žive zajedno u porodičnoj kući. Ne žale ni za čim i ističu kako su zaista uživale u svom životu.

No, kao i svi ljudi i one pamte loše dane, a najstrašnija njihova uspomena je ona kada je njihov otac otišao u Prvi svjetski rad, a majka ostala u suzama.

"Živimo u sadašnjosti, besmisleno je razmišljasti o prošlosti ili budućnosti. Mi još uvijek imamo 20 godina, barem je tako u našim glavama", kazala je kroz smijeh Lucienne, koja je deset minuta mlađa od svoje sestre.

"I još jedan savjet. Smijeh je ključ zdravog i dugog života. Ako se ne smiješ, onda i ne živiš", dodala je Lucienne, prenosi "Daily Telegraph".