Ljepota na razne načine
22

Barbie s vitiligom i bez kose: Linija poznatih lutaka dobija nove neobične članove

DP
Foto: Printscreen/YouTube/Newsy
Foto: Printscreen/YouTube/Newsy
Tvorci jedne od najomiljenijih igračaka na svijetu žele poručiti da su svi dobrodošli i da se ljepota može očitovati na različite načine.

Tvrtka Mattel, proizvođač voljenih Barbie lutaka, otkrila je nove članove svoje kolekcije Fashionistas. Novopridošle lutke bit će prikazane s vitiligom i bez kose, u cilju predstavljanja različitih tipova ljepote.

Vitiligo je, inače, hronično oboljenje uslijed kojega koža obiluje glatkim, bijelim mrljama na različitim dijelovima tijela. Predstavnici tvrtke priopćili su da je prošlogodišnja objava na kojoj je prikazana Barbie s vitiligom njihova najpopularnija na Instagramu.

"Ako neka djevojčica iskusi gubitak kose iz bilo kojeg razloga, sada će pronaći lutku koja je odražava", izjavili su predstavnici Mattela povodom Barbie koja nema kosu.

Prošle su godine raznovrsnost Fashionistas kolekcije obogatile Barbie s protetičkom nogom, kao i ona u invalidskim kolicima. U dizajnu Barbie s protetičkom nogom je sudjelovao dvanaestogodišnji Jordan Reeves, aktivist u borbi za prava osoba s invaliditetom, koji je i sam rođen bez lijeve podlaktice.

I ostali članovi kolekcije Fashionistas, koja je osvanula 2015., odlikuju se nesvakidašnjim izgledom. Tako neke od lutaka imaju dugačke dreadlockse i realističnije oblike tijela, poput manjeg opsega grudi, manje definisanog struka i punijih ruku.

Kompanija Mattel se i prije ove kolekcije otisnula na misiju da prikaže Barbie u različitom svjetlu pa su tako posljednjih godina dostupne lutke s drugačijim nijansama kože, bojom očiju, frizurom i načinom odijevanja.

Prva Barbie koja nosi hidžab je u prodaji od 2017., dok je Barbika u invalidskim kolicima bila najprodavanija u Velikoj Britaniji 2019., prenosi CNN.

U prošlosti je Mattel bio na meti kritika da proizvodi jednolične lutke, koje su vitke i bijele kože, asocirajući na ideal kućanice. Nakon skoro pet godina od začetka kolekcije Fashionistas, ona danas broji 170 lutaka različitog izgleda.