Zanimljivosti
1

Banksy otkrio jedan od svojih politički najangažiranijih radova

Klix.ba
Misteriozni britanski umjetnik Banksy je u okviru svoje njujorške turneje otkrio jedan od svojih politički najangažiranijih radova.

Radi se o Banksyjevom komentaru na rat u Iraku, a predstavio ga je na oslikanom automobilu, postavljenom ispred naslikanih konja u trku, koji nose naočale za noćno osmatranje.

Automobil, na njujorškom East Sideu okružen je naftnim buradima, a Banksy je na jednom napisao i telefonski broj pomoću kojeg se dolazi do 39-minutnog snimka zračnog napada u Bagdadu. U napadu je poginulo 18 osoba, uključujući i dvoje djece te Reutersovog novinara.

Stotine posjetilaca obišle su rad od njegovog otkrivanja u ulici Ludlow. Radi se o dijelu Banksyjevog projekta "Better Out Than In", koji će trajati mjesec dana.

"Plan je živjeti ovdje, reagirati na stvari i lokacije te slikati na njima. Neki će biti prilično elaborirani, a neki samo švrljotina na zidu toaleta", napisao je Banksy u e-mailu Village Voiceu.

Posljednju instalaciju nazvao je "The installation called Crazy Horses Riding Through the Lower East Side to a WikiLeaks Soundtrack", a radi se o najvećoj koju je do sada uradio u New Yorku.

Rad je uslijedio nakon navodnog prvog snimka Banksyja. Muškarac sa kapom fotografisan je kako popravlja jedan od radova. O Banksyju se do sada mnogo nagađalo, ali je jedina pouzdana informacija to da dolazi iz Bristola.