Treba joj 5.000 kuna
88

Baka (85) iz Hrvatske prodaje na pijaci kako bi zaradila novac za štampanje knjige

N. O.
Foto: TikTok
Foto: TikTok
Na društvenim mrežama posljednjih dana se govori o neobičnoj priči 85-godišnje bake iz Hrvatske koja prodajom proizvoda na pijaci pokušava skupiti novac za štampanje svoje knjige poezije.

Magdalena Kolar Đudajek privukla je pažnju pojavivši se na Zagorkinom sajmu knjiga, stripova i nosača zvuka, koji se na zagrebačkoj tržnici Dolac održava svakog radnog četvrtka.

Starica na jednom od štandova prodaje nekoliko svojih knjiga i sitnica želeći zaraditi 5.000 kuna koliko joj je potrebno za izdavanje i štampanje knjige.

Baka je privukla pažnju mnogih na društvenim mrežama, a na Facebook stranici građanske volonterske platforme "1POSTOZAGRAD" su među prvima objavili njenu priču.

Na pomoć Magdaleni u ostvarivanju svog cilja pozvao je i tiktoker Mata Dalmata koji je snimio vidio u kojem bilježi kako posjećuje njen štand te poziva i druge da učine isto.

Kazao je i kako je do sad skupila 1.000 kuna te zamolio one koji budu dolazili u budućnosti da izvijeste o napretku njenog poduhvata.

@mata_dalmata

♬ original sound - mata_dalmata

Magdalena je rođena 1937. godine u Hrvatskom Zagorju, u mjestu Špičkovina, izučena je krojačica koja cijeli život gaji veliku ljubav prema poeziji.

Kako navodi portal Lupiga.com, do sada je objavila osam zbirki poezije, a sada prikuplja novac za još jednu.