Dan maternjeg jezika
40

Austrijska ministrica Alma Zadić o njemačkim izrazima koje često koristimo: Čušpajz, kapa, escajg

L. R.
Alma Zadić (Screenshot/Instagram)
Alma Zadić (Screenshot/Instagram)
Austrijska ministrica pravde Alma Zadić danas je putem svog Instagram profila podijelila zanimljiv sadržaj o riječima iz maternjeg jezika.

Naime, Zadić je povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika otkrila kako su ljudi s područja Balkana prilagodili neke od njemačkih riječi i izraza. Tako je austrijska ministrica rodom iz BiH u novoj objavi istovremeno u rečenicama koristila njemački i bosanski jezik.

"Danas je Međunarodni dan maternjeg jezika. Kao i mnogi drugi, uvijek govorim 'miješano'. Prebacujem se s njemačkog na bosanski/hrvatski/srpski i kombiniram ih. Ponekad unesem i njemačke riječi u bosanski. Koje njemačke riječi koristite u svom materinjem jeziku", napisala je u objavi.

Ona je u ovom videu zapravo htjela pokazati da su mnoge riječi iz njemačkog jezika prenesene u bosanski, hrvatski i srpski jezik. Tako je naprimjer riječ "kapa" zapravo nastala od riječi "Kappe".

Zadić je potom navela riječ "escajg" i istakla da joj je to jedna od omiljenih riječi, a nastala je od riječi "Esszeug" i "Essbesteck". Zanimljivo je da se u BiH za escajg koristi i izraz "beštek".

Potom je istakla da joj jedna od takoreći najboljih riječi "čušpajz" nastala od riječi "Tschuschenspeise", a zapravo je riječ o jednom starinskom bosanskom jelu pa je upitala svoje pratitelje da li znaju odakle dolazi ta riječ.

"Mi koji smo odrasli negdje drugdje, mi djeca s migracijskim porijeklom, stalno pričamo 'pomiješano'. Pa ponekad kažem svom djetetu: 'Hajmo, idemo na Špilplac'. Onda imamo riječi kao što su Keller(podrum, konoba), Drucker (pisač), to su riječi koje se nisu koristile u bivšoj Jugoslaviji. One su balkanizirane", objasnila je.

Podsjećamo, Alma Zadić je porijeklom iz BiH, a kao 10-godišnja djevojčica se iz rodne Tuzle preselila u Beč. U Austriji je završila pravo i postala advokatica, a kasnije i prva Bosanka u Vladi Austrije. Članica je stranke Zelenih, a ministrica pravde je postala 7. januara 2021. godine u vladi Sebastiana Kurza. Također, bila je zastupnica u austrijskom parlamentu od 2017. godine.