Nesvakidašnji poduhvat
0

FOTO+VIDEO / Austrijanac tijelom povezao avione u letu

Sarajevo-x.com
Iritira vas kašnjenje na povezanim avionskim letovima? Stalno otvaranje, zatvaranje torbi, skidanje kaiša i izuvanje cipela na sigurnosnim kontrolama na aerodromima?

Austrijanac Paul Steiner je protekle sedmice pronašao način kako izbjeći ove probleme. Ovaj 47-godišnji visinski skakač i član Red Bull Skydiving tima izveo je neočekivan poduhvat.

Naime Paul je na 2.100 metara iznad zemlje otvorio kokpit od malog aviona marke Blanik i izašao na sami rub avionskog krila te prešao na drugi avion koji je letio ispod brzinom od 130 kilometara na sat.

Paul je stajao nekoliko sekundi na krilu aviona i rukama se čuvao za rep aviona iznad glave te prvi put u zraku povezao dva aviona ljudskim tijelom. Scena koja se viđa u akcionim filmovima završila je Paulovim skokom padobranom iznad Štajerske u Austriji.

"Performans na avionima u zraku pripremana je godinu dana. Svaki korak je planiran i preispitivan bezbroj puta. Ponosan sam na podvig koji smo postigli i sa sigurnošću mogu reći da se isplatio svaki trenutak potrošen na pripreme", izjavio je Paul Steiner kada se našao sa svojim kolegama pilotima Kurtom Tipplom i Ewaldom Roithnerom na aerodromu.

Piloti su jednako oduševljeno dodali:

"Iako je danas bilo dosta turbulencija i bilo je teško kontrolisati avion, mi smo odradili perfektno precizan let. Dokazali smo da možemo letjeti u veoma opasnoj formaciji".