Nigdje ne žure i ne kasne
0

Amazonsko pleme ne računa vrijeme i ne govori o njemu

Sarajevo-x.com
Naučnici su otkrili da jedno amazonsko pleme nema pojam o vremenu i datumima. Narod Amondawa u Brazilu u svom jeziku uopće nema riječi za pojmove kao što su vrijeme, sedmica, mjesec ili godina. To je potvrdio i profesor Chris Sinha sa Univerziteta Portsmouth, piše Daily Mail.

Sinha je rekao da je ovo prvi put da su naučnici uspjeli dokazati da vrijeme nije duboko ukorijenjen ljudski pojam, kao što se to ranije vjerovalo. Svoja je istraživanja objavio u magazinu Language And Cognition.

"Vrijeme za narod Amondawa ne postoji u istom smislu kao za nas. Sada bez sumnje možemo reći da postoji barem jedan jezik i kultura koji na vrijeme ne gledaju kao nešto što može biti izmjereno, izračunato i o čemu se može govoriti kao o nečemu apstraktnom. Ovo ne znači da narod Amondawa živi 'izvan vremena', ali živi u svijetu događaja, umjesto da na njih gleda kao nešto što je sastavni dio vremena", rekao je Sinha.

Članovi tima, uključujući i lingvistu Wanyja Sampaioa i antopologa Veru da Silvu Sinhu, proveli su osam sedmica sa narodom Amondawa proučavajući njihov jezik i pojmove poput "sljedeća sedmica" i "prošla godina". Za ovakve pojmove u jeziku pomenutog naroda ne postoje riječi, osim za pojmove kao što su "dan", "noć", "kišna" i "suha" sezona. Naučnici su saznali da niko u zajednici ovih ljudi ne zna koliko godina ima. Umjesto toga članovi ovog naroda mijenjaju svoja imena kako bi pokazali u kojem su stadiju života i na kojoj su poziciji u svom društvu. Naprimjer, dijete će se odreći svog imena i dati ga novorođenčetu u svojoj porodici, te potom odabrati novo ime.

"Imamo mnogo metafora za vrijeme i njegovu prolaznost, mi zapravo vrijeme smatramo predmetom. Često svi imamo običaj reći kako 'nemamo vremena', kao da je ono stvar. Sami smo stvorili ove metafore te su one postale način na koji mi razmišljamo. Narod Amondawa ne razmišlja i ne govori na ovakav način o vremenu, osim ako to nauče iz nekog drugog jezika. Za ovo pleme vrijeme nije novac, oni ne žure kako bi na vrijeme obavili obaveze, a niko ne razgovara o sljedećoj sedmici i sljedećoj godini. Nemaju ni odgovarajuću riječ za sedmicu, mjesec i godinu. Po ovome se može reći da uživaju u slobodi u pravom smislu te riječi", rekao je Sinha.

Pleme Amondawa je prvi put stupilo u kontakt s civilizacijom 1986. godine, te su do tada živjeli tradicionalan život, lovili, pecali ribu i uzgajali usjeve. Sada uz to koriste struju i televiziju, usvojili su i portugalski jezik, čime je njihov vlastiti u opasnosti od nestanka.