Dobili neželjenu reakciju
87

Aktivisti prenoćili zalijepljeni za pod Volkswagenovog salona, osoblje ih iznenadilo odgovorom

I. B.
Protesti u muzeju  Autostadt nisu prošli kako su zamišljali (Foto: Twitter)
Protesti u muzeju Autostadt nisu prošli kako su zamišljali (Foto: Twitter)
Osim što se strogo drže svojih uvjerenja, aktivisti su poznati i po nekim čudnovatim načinima na koje ih nastoje odbraniti. Posljednje gdje su privukli pažnju je u Volkswagenovom salonu automobila gdje su naišli na reakciju kakvu nisu očekivali.

Aktivisti grupe "Scientist Rebel" upali su salon Autostadt u Wolfsburgu u znak protesta protiv Volkswagena, drugog najvećeg proizvođača automobila na svijetu.

Njih devet, odjeveno u bijele laboratorijske mantile, namazalo se ljepilom i zalijepilo se za pod među izložene automobile u Porscheovom paviljonu.

Međutim, čini se da nisu naišli na željenu reakciju osoblja koje je odlučilo da im na protest odgovori tako što su pogasili svjetla, grijanje i aktiviste ostavili u salonu.

[TWITTER]1582818342506987521[/TWITTER]

Grupa se ubrzo požalila na "nemar" osoblja, izjavivši kako se nisu pobrinuli za njihove osnovne potrebe, te da su ih ostavili u hladnom i mračnom prostoru, čak i bez "zdjele" u koju mogu mokriti. Par puta su ih, istakli su, "nasumično posjetili zaštitari s bakljama".

"Odbili su naš zahtjev da nam pruže zdjelu za mokrenje i obavljanje nužde na pristojan način dok smo zalijepljeni za pod, a isključili su nam i grijanje", napisao aktivista Gianluca Grimalda, koji je podijelio i fotografiju kako grupa sjedi u mraku.

On je kasnije, također, svoje pratitelje obavijestio kako je bio prisiljen napustiti protest zbog medicinskog problema s rukom. Objasnio je kako su mu ruke natekle nakon što je 24 sata proveo zalijepljen za pod, dok su ga ljekari upozorili da bi zbog toga mogao imati "po život opasne krvne ugruške".

Nakon 42 sata, kako su je nazvali, "mirne okupacije Porsche paviljona”, stigla je i policija koja je privela aktiviste.

Inače, protest je održan u nadi da će potaknuti vladu i velike kompanije na dekarbonizaciju transportnog sektora, odnosno smanjenje emisija CO2 u atmosferi.

Aktivisti su išli s uvjerenjem kako bi i VW trebao učestvovati u borbi protiv zagađenja, što je njemački gigant ranije i sam obećao.