Projekat vrijedan 76 miliona eura
0

Ajfelov toranj bi mogao biti pretvoren u džunglu

Sarajevo-x.com
Ajfelov toranj u Parizu bi mogao biti pretvoren u veliku zelenu džunglu. Simbol glavnog grada Francuske bi mogao biti prekriven sa 600.000 biljaka.

Kontroverzni projekt je vrijedan 76 miliona eura. Ukoliko bi se ostvario, Ajfelov toranj bi postao ekološki "najorjentisanija" atrakcija na svijetu.

No, kritičari se protive ovom projektu, jer smatraju da bi izgled tornja koji godišnje privuče sedam miliona posjetilaca bio promijenjen do neprepoznatljivosti. U kompaniji Ginger koja se specijalizovala za ekološke projekte kažu da bi Ajfelov toranj bio "ukrašen" zelenilom za dvije godine. Zvaničnici kompanije su rekli da bi toranj ukrašen zelenilom predstavljao pluća Pariza.

Toranj visok 342 metra bi postao glavna atrakcija ekoturizma, sadržavao bi hiljade saksija biljaka, kao i savremen sistem za navodnjavanje sačinjen od 12 tona gumenih cijevi.

Detalji projekta su objavljeni u novinama Le Figaro. Kompanija Ginger procjenjuje da bi biljke proizvodile 84,2 tone CO2, ali da bi apsorbirale 87,8 tona.

"Projekt je bio strogo povjerljiv, ali informacije koje su se pojavile u novinama Le Figaro su ipak tačne", rekao je glasnogovornik kompanije Ginger.