Zanimljivosti
0

Agenti FBI prepisivali na ispitu

SRNA
Agenti američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) varali su na jednom unutrašnjem ispitu došaptavanjem, korištenjem puškica i pronalaženjem odgovora na kompjuterima, saopštili su istražitelji State departmenta.

Agenti su morali da polože test znanja o novom pravilniku o istražnom postupku. Sumnje su se pojavile kada su mnogi završili test za samo 20 minuta, iako je polaganje trebalo da traje najmanje sat i po.

   U izvještaju se navodi da je "značajan broj službenika FBI-ja bio umiješan u neki oblik nepriličnog ponašanja ili varanja".

   Poslije usvajanja novog pravilnika agenti su morali da pohađaju nastavu u trajanju od 16,5 sati, a potom polože test od 51 pitanja. Polaganje je, prema procjenama, trebalo da traje između 90 minuta i dva sata.

   Agenti su tokom polaganja testa imali pristup pravilniku, a testovi su sprovođeni između maja 2009. i januara 2010. godine.

   Kancelarija Generalnog inspektora dobila je poziv da sprovede istragu nakon što je 200 službenika položilo test za manje od 20 minuta.

   Tokom razgovora sa istražiteljima većina agenata priznalaje da su se došaptavali sa kolegama ili direktno varali.
   U jednom slučaju službenik je iskoristio slabu kompjutersku zaštitu i došao do odgovora uz pomoć  računara, a u drugom je grupa od 11 službenika, tri supervizora i četiri agenta priznala da je kod sebe imala papire sa tačnim odgovorima.

   Utvrđeno je da su predavači tokom dodatnih časova sugerisali službenicima koji dijelovi pravilnika će biti obuhvaćeni testom.

   Kancelarija generalnog inspektora preporučila je da oni koji su varali budu kažnjeni i da se o čitavom slučaju sprovede sveobuhvatnija istraga.