Najmlađi student
0

15-godišnji genije koji nikada nije išao u školu upisan na Cambridge

Sarajevo-x.com
Arran Fernandez
Arran Fernandez
Petnaestogodišnji dječak koji nikada nije išao u školu postao je najmlađi student na prestižnom Univerzitetu Cambridge u posljednjih 200 godina.

Arran Fernandez, matematički genije, obrazovanje je stjecao kod kuće. Podučavao ga je otac Neil koji je jako ponosan na to što je njegov sin primljen na koledž Fitzwilliam pri Univerzitetu Cambridge.

"Sretan sam što sam dobio mjesto na Cambridgeu, ali sam se navikao da postižem dobre rezultate i da uvijek budem najmlađi", kazao je Arran koji je sa pet godina dobio opću potvrdu o srednjem obrazovanju.

Pametnom mladiću bilo je ponuđeno mjesto na Univerzitetu pod uslovom da ostvari odličan rezultat na testu iz fizike, što mu je i uspjelo. Prošle godine je također ostvario odličan rezultat iz matematike, a izvanredne ocjene je dobio i na testovima engleskog i francuskog jezka.

Studij koji je upisao Arran, nazvan Tripos, smatra se jednim od najtežih na svijetu, a pohađali su ga čak i Isaac Newton i Stephen Hawking.

"Veoma sam uzbuđen i jedva čekam da unaprijedim svoje znanje iz matematike", kazao je mladi btritanski genije iz Surreya, dodavši kako želi postati član Društva za promatranje ptica, prenose strane agencije.

Inače, Univerzitet Cambridge nije primao ovako mlade studente još od 1773. godine kada je William Pitt Mlađi postao njihov student u 14-oj godini.