Primala 40 gostiju
344

Vlada Crne Gore prodaje Titovu jahtu "Jadranka" za 80.000 eura

Piše: M. N.
Vlada Crne Gore saopćila je kako je odlučila prodati nekadašnju jahtu Josipa Broza Tita nazvanu "Jadranka" jer je proglašena suvišnom za potrebe državnih organa Crne Gore.

Jahta će se prodavati putem javnog oglašavanja, a početna cijena je prema procjeni vještaka 80.000 eura. Izgrađena je 1977. godine na borodogradilištu u Kraljevici.

Motorna jahta duga je 34, široka osam metara, sa gazom na krmi od 1,5 metara. Sagrađena je sa pogonskom grupom od dva dizel MTU motora koji su joj omogućavali maksimalnu brzinu od 25 čvorova. U posadi je bilo 14 članova, a mogla je da primi maksimalno 40 gostiju.

Crnogorska vlada navela je da je ovlašteni sudski vještak konstatovao da brod nije u plovnom stanju i da nije sposoban za plovidbu, da je životni vijek broda istekao, da je stanje konstruktivnih elemenata loše, a da su propulzioni strojevi van pogona već pet godina. Također, ulaganja u brod radi izvođenja neophodnih radova i dovođenja u stanje sposobnosti plovidbe premašili bi njegovu tržišnu vrijednost, a uvrđeno je i da ne bi bilo rentabilno i ekonomski isplativo ulagati u brod imajući u vidu njegov životni vijek, tržišnu vrijednost sličnih brodova, namjenu i dr.

"Imajući u vidu i da su propuštanja na nadgrađu velika i da realno postoji opasnost od izbijanja požara na brodu s obzirom da se atmosferske padavine slivaju na električne instalacije i uređaje, Vlada je oglasila brod suvišnim za potrebe državnih organa Crne Gore", navodi se u saopćenju.

Za organizaciju prodaje zaduženo je Ministarstvo odbrane CG. U slučaju da jahta ne bude prodata putem javnog oglašavanja, Ministarstvo odbrane je zaduženo da formira komisiju koja će odrediti vrste metalnih i drugih sirovina koje se mogu dobiti od broda i početne pojedinačne cijene dobijenih metalnih i drugih sirovina, u skladu sa cijenama na tržištu i brod ponuditi na prodaju kao dotrajalu – otpadnu jahtu.

Iz akvatorijuma luke Bar jahta je izvađena 9. novembra i stavljena u suhi vez. Do tada je u protokolarne svrhe koristio i crnogorski državni vrh.

U Vlasništvu Vlade Crne Gore je još jedno od Titovih plovila- jedrenjak "Jadran" koji plovi u floti crnogorske mornarice a iznajmljuje se za kroporativne zabave, svadbe i snimanje spotova.

Crnogorci su ranije prodali još dvije Titove jahte "Galeb" i "Primorku".