Promo
21

Uz Tempo Digital kompaniju kreativni rad putuje kroz cijeli svijet bez mnogo troškova

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U svijetu u kojem je distribucija muzike odavno preselila na internet, platformu koja je danas najefikasniji i najisplativiji vid promocije vlastitog rada, u našoj zemlji je pokrenuta Tempo Digital izdavačka kuća koji bavi digitalnom distribucijom te nudi usluge višekanalnog tonskog snimanja, produkcije i masteringa u analogno - digitalnoj tehnici.

Tempo Digital nije samo muzički studio, već i distributer audio i video sadržaja, video produkcije, kao i publisher za YouTube, Facebook i Instagram mrežu.

Pored snimanja, profesionalni tim kompanije Tempo nudi i gotove pjesme (tekst, muzika, aranžman), kao i videospotove te profesionalne fotografije.

Partnerstvo sa Švedskom

Za autore, izvođače, umjetnike i vlasnike bilo kojeg audio i video sadržaja Tempo Digital posredstvom svoje partnerske kompanije TP Digital iz Švedske nudi izdavanje i distribuciju muzičkih i drugih sadržaja na sve internetske platforme - Deezer, Spotify, Google play...

"Bilo da imate jednu neobjavljenu pjesmu ili cijeli katalog koji želite distribuirati preko naših firmi, mi smo tu za vas. Putem naše internet stranice www.tempodigital.org na veoma jednostavan način izvođači mogu, uz simboličnu naknadu i bez skrivenih troškova, objaviti svoj singl ili album koji će biti distribuiran u cijeli svijet. Dakle, bez suvišne papirologije, izvođačima cijeli svijet može biti kao na dlanu. Partnerska kompanija iz Švedske vrši publishing na internetu za autore svih vrsta muzike", poručuju iz kompanije Tempo Digital.

Foto: Tempo Digital
Foto: Tempo Digital

Cilj publishinga je, pojašnjavaju iz kompanije, da koristeći svoj dobar ugled i utjecaj na tržištu, djela njihobih klijenata dođu do što većeg broja konzumenata kako bi autori ostvarili što veću zaradu od svojih djela i prava koja im pripadaju.

Također, partnerska kompanija iz Švedske izdavačke kuće Tempo Digital je vlasnik dvije mreže čiji zadatak je povezivanje više YouTube kanala s ciljem pružanja usluga koje mogu uključivati širenje publike, programiranje sadržaja, saradnju autora, upravljanje digitalnim pravima, unovčavanje i/ili prodaju.

"YouTube je danas najprogresivnija mreža. Nedavno istraživanje pokazalo je da 93 posto ispitanika u Hrvatskoj koriste YouTube. Iako u Bosni i Hercegovini nisu vršena zvanična istraživanja, podaci iz Hrvatske se svakako mogu uzeti kao mjerilo. Balkanska YouTube scena je treća po veličini u svijetu. Ispred Balkana još su samo Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, a nju čini veliki broj youtubera koji različite sadržaje postavljaju na YouTube kanal i najčešće ih prate mlađe generacije", govore iz Tempo Digital.

Zaštita na YouTubeu

U Tempo porodici nalaze se YouTube mreže za zabavno-informativne i za muzičke kanale. Riječ je o licenciranim YouTube mrežama koje, zahvaljujući direktnom sporazumu sa kompanijom Google, imaju za cilj vlasnicima kanala na YouTubeu pomoći da ostvare veći prihod i bolje kontrolišu vlastiti sadržaj na toj internet platformi.

"Zabavna mreža" uglavnom okuplja kanale medijskih kuća (TV, radio, internet portali...), vlogera ili sportskih klubova, odnosno sve kanale na kojima dominira govorni sadržaj. Tako su u "zabavnoj mreži" kompanije Tempo Digital kanali portala Klix, Hayat TV, FACE HD, Alternativna Televizija, ELTA HD, Izvorna TV i brojni drugi.

"Muzička mreža" okuplja kanale muzičkih izdavačkih kuća, kao i samih izvođača. U "muzičkoj mreži" Tempa Digital između ostalih su kanali Safeta Isovića, Bajage i Instruktora, Al' Dina, grupe Bolero, Muharema Serbezovskog, Sevdah Baby, Hayat PRoduction, BN Musica, ZMBT-a, In Takt-a, AL Musica...

"Mreža brine o tome da se sa YouTubea uklone sve neovlaštene kopije video zapisa naših partnera, kako bi ti video zapisi bili samo na njihovim kanalima. Pored automatskog skeniranja, nudimo i uslugu ručne pretrage YouTubea, odnosno ručnog polaganja prava na zapisima na kojima naši klijenti polažu neko od autorskih ili srodnih prava. Time dodatno povećavamo zaradu našim klijentima, spriječavamo pojavu njihovih zapisa na drugim kanalima što, posljedično povećava broj pretplatnika, koji će takav sadržaj moći vidjeti samo na kanalu našeg klijenta, nigdje drugo.

Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu u oblasti autorskog prava, Tempo Digital mreža pomaže svojim klijentima da riješe probleme oko autorskih prava na zadovoljstvo kako vlasnika YouTube kanala, tako i vlasnika autorskog prava.

Iz Tempo Digitala pozivaju sve koji imaju svoj kanal ili kanale na YouTubeu, bilo kao početnici, ili kao iskusni Youtuberi da se obrate iskusnom timu ljudi iz Tempo Digitala, kako bi njihov kreativni rad (muzika, video, vlog i bilo koji drugi kreativni sadržaj) doživio svoj puni potencijal.

Također, za neke istaknute i posebno zanimljive video zapise Tempo Digital radi besplatne promocije kako bi se češće pojavljivali korisnicima YouTubea kao prijedlog za gledanje.

"Našim klijentima besplatno nudimo pristup našoj Kontronloj ploči za njihov kanal, Dashboard, sa veoma brzom i jednostavno vidljivom analitikom, što je posebno važno za klijente koji su vlasnici više kanala. Sve što se primjenjuje na YouTube mreži, naša partnerska firma iz Švedske primjenjuje i za Facebook i Instagram, s tim da je naplata na Facebooku i Instagramu u početnoj fazi", kazali su nam iz Tempa Digital.

Na kraju, najveći cilj pružanja cjelokupnih usluga, dodaju iz Tempa Digital, jeste da kreativan rad ne ostane neobjavljen i neprepoznat u cijelom svijetu.