{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Upoznajte Rimu Karaki, libansku novinarku koja je ušutkala bahatog šeika

11.3.2015. u 19:54
322
154
Upoznajte Rimu Karaki, libansku novinarku koja je ušutkala bahatog šeika
322
Upoznajte Rimu Karaki, libansku novinarku koja je ušutkala bahatog šeika
Foto: Facebook
Rima Karaki je libanska novinarka koja je postala svjetski poznata nakon što je u programu uživo ušutkala bahatog šeika.
Karaki je pokušala zaustaviti govor šeika koji je skrenuo s teme, ukazavši mu na to kako nemaju mnogo vremena i kako se trebaju vratiti na konkretnu problematiku.

Međutim, šeiku se ovo nije svidjelo, te su se počeli raspravljati, nakon čega joj je kazao da "ušuti" i pusti ga da priča. Novinarka mu je na to kazala kako je njihova konverzacija, ukoliko nema uzajamnog poštovanja, gotova i isključila ga iz programa uživo, čime je postala zvijezda interneta, a njen video je na YouTubeu pregledan više od pet miliona puta.

Američki mediji pišu kako je video izašao u pravo vrijeme, uoči Međunarodnog dana žena, pogotovo uzevši u obzir činjenicu kako libanski zakon ženama ne daje ista prava kao i muškarcima.

"Živimo u patrijarhalnom društvu. Mnogi ljudi misle misle kako je muškarcima rođenjem dato pravo da imaju kontrolu nad ženama, no mnoge žene danas ruše ovu sliku i dosta muškaraca ih podržava. Ne osjećam se kao heroina, već kao osoba koja ima samopoštovanja", kazala je Karaki za Guardian.

Karaki na televiziji radi već 15 godina, a vodila je i kontroverzni show o društvu i porodici na Arab TV. Studirala je poslovnu ekonomiju i imala dobar posao u banci, a onda je odlučila promijeniti karijeru. Njeni su roditelji tada kazali kako je prelazak na televiziju iracionalan čin, no za svoj je dugogodišnji rad dobila brojna priznanja i nagrade.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: