|

Marokanka Zineb el Rhazoui objasnila novu naslovnicu magazina Charlie Hebdo

Marokanka Zineb el Rhazoui objasnila novu naslovnicu magazina Charlie Hebdo
53
Klix.ba
13.1.2015. u 11:47
0
komentara
53

dijeljenja
Marokanka Zineb el Rhazoui objasnila novu naslovnicu magazina Charlie Hebdo Zineb El Rhazoui
Kolumnistica magazina Charlie Hebdo Zineb el Rhazoui objasnila je poruku iza nove naslovnice satiričnog lista.
Marokanka el Rhazoui je za radio BBC dočarala atmosferu rada redakcije nakon terorističkog napada koji se desio 7. januara i u kojem je ubijeno 10 njenih kolega i dva policajca.

"Prvi sastanak uredništva imali smo u petak i morali smo odmah početi raditi. To nije bilo jednostavno jer oni koji nisu ubijeni su ili ranjeni ili traumatizirani. Dakle, novi broj Charlie Hebdoa rađen je u izuzetno teškim uslovima", rekla je El Rhazoui dodavši kako misli da su uradili dobar posao i da se ponosi svojim radom.

"Karikatura koju smo napravili nije bila potrebna nego važna. Poslanik Muhamed nije bio tema naših crteža nakon napada. Uspjela sam vidjeti samo jednu takvu među mnoštvom drugih crteža, a mi smo se dvoumili sve do samog kraja koji od tih crteža da iskoristimo za naslovnicu. Vrlo sam sretna što smo izabrali upravo ovu sa poslanikom Muhamedom jer da moje kolege nisu ubijeni, mi bismo imali naslovnicu koja bi se ticala kulture, sporta ili politike", kazala je El Rhazoui za radio BBC dan prije objave novog broja lista Charlie Hebdo.

"Zbog ubistva mojih kolega, tri miliona građana će imati crtež Muhameda u svojoj kući. Vrlo je bitno da ubijeni kolege ne budu cenzurirani nakon smrti", objasnila je El Rhazoui dodavši da oni koji se uvrijede zbog crteža ne moraju kupiti novi broj magazina.

"Mi radimo svoj posao i ne kršimo zakon. Moram ponoviti da su moji kolege ubijeni zbog običnog crteža, zbog obične šale. Mi u Charlie Hebdou islam vidimo samo kao jednu od religija. Islam u Francuskoj mora prihvatiti da bude tretiran kao i sve druge religije i mora prihvatiti obični humor", rekla je kolumnistica, naglasivši da ubistvo njenih kolega ipak nije bila šala.

Preživjela novinarka i pored tragedije koja je potresla svijet slobode govora želi poručiti da je oprost vrlo važan. Naime, iznad karikature poslanika Muhameda stoji rečenica "Sve je oprošteno“.

"Poruka je upućena uglavnom nama, jer moramo oprostiti. Mislim da bi oni koji su ubijeni danas rado sjeli i popili kafu sa teroristima kako bi ih pitali zašto su to uradili. Mi im moramo oprostiti jer ne trebamo mrziti počinitelje napada na našu redakciju, jer se ne borimo protiv takvih ljudi već protiv ideologije. Sve što se događa nakon ubistava mora otvoriti vrata oprostu. Mi jednostavno moramo oprostiti", zaključila je El Rhazoui.

El Rhazoui je francuska novinarka marokanskog porijekla koja je za vrijeme napada bila na godišnjem odmoru u zemlji rođenja. Ona je postala poznata 2009. godine kada je pokrenula proteste u Kazablanki, a zbog zakona u Maroku koji zabranjuje jedenje na javnom mjestu za vrijeme mjeseca ramazana.

Također, 2013. godine privedena je zbog ljubljenja na javnom mjestu, tačnije zbog postavljanja fotografije ljubljenja na društvenu mrežu Facebook.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.