magazin
14

Umjetnik koji je napravio Obamin plakat, ima i nove za Donalda Trumpa

Klix.ba
Prije osam godina, umjetnik Shepard Fairey napravio je kultni crveno-plavi plakat Baracka Obame pod nazivom "Hope" (Nada) koji mu je obilježio kandidaturu, piše Independent.

Sada, Fairey i njegov tim prave novu, dirljivu političku izjavu kroz kampanju "We the People", nazvanu po prve tri riječi u preambuli Ustava.

Neprofitna Amplifier fondacija naručila je tri rada umjetnika, a sva tri uključuju žene različitih nacionalnosti. Organizatori se nadaju da će plakati pomoći u borbi protiv mržnje, straha i otvorenog rasizma.

Fairey je na svojoj internet stranici objasnio kako plakati predstavljaju i oslikavaju čast svih onih koji će učestvovati na "Ženskom maršu na Washington" koji se održava 21. januara kao protest protiv Donalda Trumpa i to dan nakon njegove inauguracije.

"Ako planirate marširanje ove subote u centru grada, plakate nosite visoko s ponosom", napisao je umjetnik Fairey na svojoj web stranici.

"Brojni dijelovi Washingtona će biti zatvoreni na dan inauguracije, a u nekim područjima bit će stroga ograničenja zbog znakova i transparenata“, navodi se dodatno.

Umjetnici su napisali, da će, ako ova kampanja uspije, zauzeti veliku stranicu oglasa u Washington Postu s plakatima, tako da će ljudi širom zemlje biti u mogućnosti nositi ih na ulici, okačiti na prozore ili zalijepiti na zidove.