magazin
17

Umjetnik isjeckao 10.000 dolara u humanitarne svrhe

Klix.ba
Umjetnik Dustin Yellin je uoči svoje nove izložbe u New Yorku isjeckao novčanice u iznosu od 10.000 dolara napravivši seriju radova pod nazivom "The Riches of God’s Love unto the Vessels of Mercy", prekrivši smeđe platno isjeckanim novčanicama.

Yellin je u ime umjetnosti uništio novac anonimnog donatora, a sve u cilju privlačenja što većeg broja kupaca koji će, ukoliko žele jednu ovakvu sliku, morati izdvojiti 10.000 dolara.

Sav prihod od prodaje će ići u humanitarne svrhe i bit će utrošen u osam stipendija za učenike završnih razreda srednjih škola koji se žele baviti umjetnošću.

"U jednom sam se trenutku zapitao - koja je poenta napraviti mediokritetski umjetnički show gdje je sve već viđeno?", kaže ovaj umjetnik, te dodaje kako je umjesto prosječnih umjetničkih djela, smislio bolji način da utroši donaciju od 10.000 dolara.

Usitnio je novac u novčanice od 10 i 20 dolara i isjeckao ih, nakon čega je komadiće lijepio na platno prekriveno ljepilom.

"Svjesni smo toga da smo uništili novac, ali samo s jednim ciljem - kako bismo donijeli još novca. Svrha ove umjetnosti nije estetska, ovo je štos s namjerom, a ona je jedino što vrijedi u ovoj priči", kaže ovaj umjetnik.