magazin
19

Umjetnik Richard Prince tuđe fotografije s Instagrama prodaje i za 100.000 dolara

Klix.ba
Najnovija izložba njujorškog umjetnika Richarda Princea na sto pokreće mnoštvo etičkih pitanja u svijetu umjetnosti. Razlog? Umjetnik prodaje platna koja su zapravo tuđe Instagram fotografije.

"Novi portreti" naziv je izložbe koja je prvi put prikazana prošle godine u galeriji Gagosian, a sadrži platna na kojima se nalazi Instagram fotografije, odnosno screenshotove sa lajkovima i komentarima Instagram korisnika.

Fotografijama na Instagramu svoj je komentar dodao i umjetnik, a potom ih je printao na velika platna. Slike se prodaju i po cijeni od 100.000 dolara po komadu.

Jedna od djevojaka sa Instagram fotografije, pod nickom DoeDeere, na Instagramu je potvrdila da umjetnik nije tražio odobrenje za fotografije.

"Da, moj se portret trenutno nalazi u njujorškoj galeriji Frieze. Ne, nisam dala odobrenje za ovo, a kontroverzni umjetnik ju je ipak izložio. Moj portret je prodan za 90.000 dolara", napisala je djevojka.

Sudeći prema Petapixelu, ovo nije pri put da umjetnik koristi tuđi rad. Prince je "ozloglašen u svijetu umjetnosti jer krade ideje drugih ljudi, podvrgne ih manjim promjenama i onda potpiusuje kao svoje, nakon čega ih prodaje za velike cifre."

No, da li Prince zapravo krši zakon?

Instagram korisnica DoeDeere kaže kako ga neće tužiti, no umjentik se već jednom, 2013. godine iz sličnog razloga našao na sudu i - pobijedio.

Kad se njegova izložba "Novi portreti" našla u galeriji prošlog septembra, kritičari su bili podijeljenih mišljenja.

I dok su jedni smatrali kako je njegov rada "naprosto briljantan" jer na neki uvrnuti način govori o privatnosti, autorskim pravima, drugi su pak samo kazali kako je čisto s*anje.