Očuvanje prirode
339

Ugledni ekološki sajt Patagonia pisao o dječaku Aliju Sarajliću koji se bori za zaštitu rijeke Neretvice

N. O.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Ugledni ekološki sajt Patagonia prenio je priču o dječaku Aliju Sarajliću, koji je privukao pažnju javnosti kada je pomagao pri gašenju požara u Konjicu, a koji se trenutno bavi aktivizmom i bori za očuvanje rijeke Neretvice.
Priču o Aliju i borbi protiv izgradnje hidroelektrana je pisala Molly Baker, koja u navedenom članku govori i o ličnom iskustvu u Bosni i Hercegovini koju je posjetila 2017. godine. Baker je te godine radila na filmu "Blue Heart" u produkciji Patagonije, a koji je tretirao planiranu izgradnju većeg broja malih brana na bh. rijekama.

"Rijeke nas povezuju - zato ih i branimo", kazao je Sarajlić u razgovoru za Patagoniu.

Ovaj hrabri dječak je sa samo 15 godina učestvovao u gašenju požara u Konjicu na proljeće 2020. godine, a brigu za svoju okolinu je nastavio iskazivati kroz ekološki aktivizam.

Baker u tekstu poredi Sarajlića sa Grethom Thunberg, kazavši kako poput drugih mladih aktivista "razumije da bez prirode nemamo ništa".

Priča objašnjava kako se Ali inspiriran klimatskim marševima "Hrabrih žena Kruščice", koje su preko 500 dana stajale nad svojom lokalnom rijekom kako bi je zaštitile od izgradnje hidroelektrana, priključio inicijativi građana za zaštitu rijeke Neretvice.

Dalje u tekstu autorica govori o pokretu "Pusti me da tečem" za spas Neretvice te Sarajlićevom angažmanu.

Također, Baker je otkrila kako je posjeta Bosni i Hercegovini ostavila značajan utisak na nju da je čak kćerku nazvala po jednoj bosanskohercegovačkoj rijeci.