magazin
787

Tuzlanka Lejla Mehmedović najbolja trbušna plesačica na svijetu

Klix.ba
Lejla Mehmedović iz Tuzle osvojila je prvo mjesto na jednom od najvećih i najprestižnijih Festivala orijentalnog plesa na svijetu "Bellydancer of the World" u kategorija Oriental Fusion/Fantasy.

Na jednom od najjačih i najvažnijih festivala na svijetu i svakako najvećem u Evropi, Oriental Festival of Europe, mlada Tuzlanka je postigla izvanredan uspjeh. Ovaj festival se održava u njemačkom gradu Duisburgu već 21 godinu, a 2012. godine pratilo ga je impozantnih 5.500 posjetilaca. Ove godine festival je održan od 22. novembra do 2. decembra.

"Bellydancer of the World" je takmičenje koje se održava u sklopu festivala, a na njemu je ove godine bilo više od 450 učesnica iz Amerike, Azije i Evrope, koje su se takmičile u pet različitih kategorija. Učesnice ovog velikog takmičenja su višestruko nagrađivane profesionalne plesačice, od kojih su neke pobjednice najrespektabilnijih takmičenja u oblasti orijentalnog plesa poput Miss Bellydance, Heshk Beshk, Cairo Festival i mnogih drugih, kao i članice najpoznatije plesne trupe Bellydance Superstars, koja okuplja najbolje plesačice iz čitavog svijeta i postavlja standarde u modernim stilovima ovoga plesa.

Posljednjih deset godina popularnost oriental fusion pravca u orijentalnom plesu je izuzetno porasla i privukla veliki broj plesačica koje su počele da njeguju ovaj stil. On podrazumijeva kombinaciju orijentalnog plesa sa nekim drugim plesnim stilovima poput baleta, modernog plesa, tribal stila, flamenca, tanga, jazza i drugih, kao i upotrebu rekvizita.

Lejla je u svojoj višegodišnjoj karijeri izučavala različite stilove kao što su jazz, moderni ples, show dance i hip hop. Radila je kao plesač i koreograf u plesnoj grupi Valentino, sa kojom je imala priliku da nastupa sa najvećim imenima balkanske muzičke scene. Krajem 2006. godine ukazala joj se prilika da ode na edukaciju orijentalnog plesa, prema kome je gajila ljubav dugo vremena. Prethodno iskustvo koje je imala u plesu bilo je presudno da se posveti više modernim stilovima orijentalnog plesa, posebno kabaretskom. 2007. godine održala je prvi čas orijentalnog plesa u Tuzli, a ubrzo nakon toga osniva i plesni studio Pop Lock u kojem i danas radi kao instruktor i koreograf.

Višegodišnja odricanja i naporan rad krunisani su zasluženim i velikim uspjehom mlade Lejle na upravo završenom prestižnom Oriental Festival of Europe.