Još sedam dana
129

Turisti i domaći uveli Sarajevo u ljetnu špicu, gužve najavljuju skori početak SFF-a

I. P.
Sedam dana pred početak 25. jubilarnog Sarajevo Film Festivala atmosfera u gradu dolazi "na svoje" te su ulice u staroj jezgri pune turista i lokalaca koji su odlučili posljednji dan radnog vikenda provesti na otvorenom i uz prigodno rashlađenje.

Nisu dovoljna ni mjesta u baštama, otvorenim galerijama i lounge barovima brojnih kafića i pubova koji domaćim i stranim, mladim i starim nudi raznolik izbor osvježenja na noćnim temperaturama koje mole za dašak vjetra, kocku leda ili samo kratki predah.

Pored punih šetnica i glavnih ulica u centru, puna su i parking mjesta pa je ponovo postalo jasno da taj skromni prostor u sarajevskoj špici jednostavno nije dovoljan za vozni park koji se ljeti spusti u grad na Miljacki.

Ipak, takve i slične slatke muke pokazuju da Sarajevo ljeti ima poseban život vrijedan čuvanja koji se okreće oko crvenog tepiha na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta.

Ako sljedeći petak, odnosno 16. august, isprati lijepa vruća ljetna noć slična ovoj, otvorenje Sarajevo Film Festivala bit će vrijedno jubileja četvrt vijeka najveće manifestacije i smotre najboljih primjera Sedme umjetnosti u ovom dijelu Evrope.