magazin
2

Transrodni muškarac iz Berlina prvi Evropljanin koji je rodio dijete

Klix.ba
Thomas Beatie
Thomas Beatie
Transrodni muškarac iz Berlina je prvi muškarac u Evropi koji je rodio dijete nakon što je zatrudnio uz pomoć donirane sperme.

Neidentificirani muškarac, koji je rođen kao žena, porodio se u svom domu u siromašnom predgrađu Berlina, a bebu je na svijet donijela lokalna babica.

Insistirao je na porodu u kući jer nije želio da ga bolnica u dokumentima zavede kao majku što je u Njemačkoj propisano zakonom. Muškarac je zadržao ženske spolne organe te je godinama pio hormone kako bi tijelo prilagodio promjeni spola.

Detalji o donoru nisu objavljeni kako bi se zaštitio identitet djeteta. Službeno, dijete koje je rođeno 18. marta, nema majku već samo oca.

Glasnogovornik administracije za unutrašnje poslove rekao je kako je muškarac tražio da u dokumente bude unesen kao otac, a ne kao majka i njegova je želja poštovana. Otac je također tražio da se spol djeteta ni pod kojim okolnostima javno ne objavljuje, no vlasti su otkrile kako je riječ o dječaku.

Njemački mediji s čuđenjem su reagovali na informaciju da je transeksualac rodio dijete. "Trudnički umjesto pivskog stomaka", bio je samo jedan od naslova.

Jedini muškarac u svijetu koji je rađao jeste Amerikanac Thomas Beatie (38) koji je rodio troje djece.