Teške optužbe
53

Svjedočenja o Aleksiću: Njegova pravila su bila stroga, propitivao nas je da li imamo seks

B. R.
Miroslav Mika Aleksić (Foto: Screenshot YouTube RTS)
Miroslav Mika Aleksić (Foto: Screenshot YouTube RTS)
Srbijanski list Blic je objavio jučerašnja svjedočenja pet djevojaka o iznimno neugodnim iskustvima koja su imale sa čuvenim beogradskim nastavnikom glume Miroslavom Mikom Aleksićem, a koji je prijavljen za silovanje.
Tvrde da je 68-godišnji Aleksić imao identičan način rada koji je decenijama usavršavao, naveo je spomenuti list pozivajući se na policijske izvore.

"Svaka žena mora da ima jednu tajnu. Ako nema tajnu, nije žena, govorio nam je. Tek mnogo kasnije vidjele smo da je to bio njegov igrokaz, priprema terena za užase koji su uslijedili", ispričale su policajcima.

Policija je ukrstila izjave pet djevojaka kako bi uvidjela kako funkcioniše njegova škola glume. Prije nije bilo sumnjivo što Aleksić nije želio imati kontakt s roditeljima polaznika, a sada to izgleda drugačije.

Prema pisanju lista, u ovu školu išli su brojni koji danas u glumi nešto znače i generacije su slijedile njegova pravila, a pravila su bila stroga - tvrdi glumica Milena Radulović koja ga je optužila za silovanje.

Stroga pravila

Ukazala je na šest pravila. Prvo je "blago niščim duhom, njihovo je carstvo nebesko". Drugo, "ne ljutim se ja što vi mene lažete, nego što vi mislite da ja vama vjerujem". Pa kada bi ga neko slagao, morao je od 1.500 do 2.000 puta napisati da je prekršio to pravilo. Treće, "u grupi nema samoupravljanja, samo Mika upravlja". Četvrto, "u grupi nema zaljubljivanja, jer to kvari prijateljstvo". Peto "u grupi se navija za Omladinski fudbalski klub Beograd" i šesto "niko se u gaće nije u**o što mu je nužnik daleko, no što je kasno krenuo".

Kako je kazala, kazne je razumjela i prihvatala ih kada je bila kriva, ali osjećala se neprijatno kada bi polaznike škole stavljao na stub srama samo zato što ne misle kao on.

Osvrnula se i na izostanak prisustva roditelja.

"Roditelji nisu smjeli da budu prisutni, niti je Mika komunicirao s njima. Da li na osnovu toga odakle su, ili zbog zanimanja, uvijek je postojalo nešto čime bi ponižavao roditelje u razgovoru s njihovom djecom. Dešavalo se da je to nekima smetalo, pa su napuštali grupu. Mika je za njih govorio da su lijeni i slabi", navela je Radulović.

Djevojke koje su svjedočile su naglasile da je Aleksićev autoritet među polaznicima rastao i plašili su ga se. Prema njihovim navodima, prijetio im je u nekoj upakovanoj formi.

Časovi seksa

Radulović je izjavila da je na časovima govorio i o seksu.

"Tema seksa i erogenih zona, vježbi gdje se vršnjaci zbližavaju i dodiruju. Priča o seskualnosti je bila prisutna kad smo imali 13 ili 14 godina. Pitao nas je javno te stvari, a nasamo nas je pitao da li imamo seks, da li nam prija i govorio je da je seks bitan zbog zdravlja. Tada nam je djelovalo da je to pedagoški. Pitao je sve, pa zato nismo mislili da je nešto neprirodno", istakla je.

Među djevojkama koje su dale izjavu policiji je i glumica Sara Zeljković koja je također javno podijelila svoja iskustva nakon što je Radulović optužila Aleksića za silovanje.

"Kada sam napunila 16-17 godina, Mika me je pozvao u kancelariju na razgovor. Ne sjećam se tačno kako je to iskomunicirao. Sve u svemu, počeo je da me ispituje vezano za seks. Vrlo se dobro sjećam pitanja, kao i šta sam obukla taj dan, što sam kasnije čula da hoće da se desi kada je bio neki traumatičan trenutak u tvom životu. Pitanja su bila: 'Da li se kš?'. Ja sam se zbunula, ali pošto se podrazumijevalo da se na svako Mikino pitanje odgovori, ja sam stidljivo odgovorila 'da', na šta se on nasmijao i rekao: 'Da, da, a jel' voliš da se kš?'. Ja sam i dalje bila zbunjena, ali je on samo nastavio da postavlja pitanja. 'A gde najviše voliš da se kš?'. Ja sam i dalje imala neki tupavi kez na licu, pa je umjesto mene on odgovorio na pitanje: 'Gdje stigneš, a?', nakon toga je prestao da me ispituje i jedina situacije koje se sjećam je bila da mi je tražio da ustanem i da se okrenem, što sam ja poslušno uradila, da bi me on potapšao/protresao po du i rekao: 'Malo je kanta, ali može da prođe", ispovijest je još jedne djevojke.

Prijeti mu i do 15 godina zatvora

Prema navodima Blica, Aleksić bi danas trebao biti saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, a protiv njega bi trebala biti podnesena i krivična prijava za silovanje. On neće biti obavezan dati izjavu - može se braniti šutnjom. Prijeti mu zatvorska kazna od pet do 15 godina.

Aleksić je uhapšen jučer zbog sumnje da je počinio silovanje, a policija je pozvala žrtve da im se jave. U međuvremenu, brojne kolege glumice Radulović su joj dale podršku.